Technika és művészet

Képek! Már játszik az első európai robotszínész

Színpadon, emberekkel szerepel együtt az Artur nevű gépezet - de nem ő az első művészrobot!

2011.05.30 09:36Szilágyi Szabolcs - ma.hu
A legelső MHI Frontier 21 Project

Titkos gondolatok - ez a címe annak a brit színdarabnak, melyet David Lodge drámaíró öntött írott formába. A történet érdekessége, hogy egy pontján szerepet kap benne egy Artur nevű robot. Ezt a fordulatot a nemsokára debütáló színdarab egy valódi digitális egységgel ábrázolta. Igaz, Artur mindössze 20 másodpercig szerepel, és eközben sem mutat Shakespeare-i alakítást: megvizsgálja a helyiséget, majd nekiütközik a berendezésnek, végül levonul a színről.

Aztán jött Wakamuru

Lodge elképzelése szerint a darab a tudomány művészettel szembeni harcát, az erkölcs és az élvezet küzdelmét mutatja be. Főszereplője Ralph, a nős, úttörő munkát végző, kognitív kutatásokat végző tudós, aki találkozik Helennel, a nemrég megözvegyült regényíróval. Kettejük között hamar szikrázni kezd a levegő - de nem a robot hibás áramkörei miatt. Utóbbi egyébként távirányítással gördül be a színpadra, a főként üvegszálból készült modell a karakterek közötti párbeszéd katalizátora, melynek során a robotok érzelmi intelligenciáját fejtegetik.

A színdarab hivatalos, közönség előtti premierjére hamarosan, június 4-én kerül sor az észak-angliai Lancashire-ben található Octagon Theatre Bolton színházban. Oliver Seviour, a darab menedzserének elmondása szerint a nyolcszögletű épületben minden rendelkezésre áll, amire az előadások során szükség lehet: öltözékek, kellékek és egyéb színházi felszerelések, de egy modern robot azért már meghaladta az alapvetően régies szórakozási formát nyújtó létesítmény lehetőségeit.

Ezért a közeli Boltoni Egyetem diákjaihoz fordultak segítségért; Laura Durham hallgató nyerte el végül a színház szponzorálta robottervező és -építő versenyt. Artur képes előre, hátra és oldalra mozogni, felső része pedig saját tengelye körül elfordulni, hogy megvizsgálhassa az őt körülvevő környezetet, amint az a forgatókönyvben elő van írva számára.

HRP-4C

Meglehetősen összetett feladat volt az egység megépítése, nyilatkozta Durham. Négy főből álló csapatával nagyjából négy hét alatt hozták létre Arturt, illetve készítették fel színpadi szereplésére. Mivel szövege nincsen, csupán LED fényei segítségével tud kommunikálni a külvilággal. Nem tudni, mekkora sikere lesz a robotnak, de ha az újdonság bevonzza a látogatókat, talán még oda is eljuthatunk, hogy a fejlettebb változatoknak saját ügynökre lesz szükségük.

Artur mindazonáltal nem az első művészrobot a világon. A Mitsubishi Heavy Industry Wakamuru névre keresztelt egysége 2008-ban állt közönség elé Japánban, élő színészek társaságában. Őt egy újabb, "női robot" követte: a Yamaha HRP-4C robotja egy csoport éneklő, táncoló emberrel együtt lépett a színpadra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.