Kis kényszermunka

Málenkij robot a Fidesztől

"A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában" - mondta Orbán Viktor az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjújában nemrég. Ritkán hallunk politikustól ilyen explicit definíciót a kényszermunkára.

2011.06.03 14:00Simon Zoltán - ma.hu

Az idézett huszonegyedik századi technikáknak ugyanis éppen az a lényegük, hogy egyszerre biztosítanak gyorsabb és hatékonyabb lehetőséget a gátak, csatornák megépítésére, mint ha ezer ember „összefogna”. Hiába tartoznak az ókor remekei közé az egyiptomi piramisok, ma a költségek, a munkára szánt idő és fáradság töredékéért tudnánk felépíteni őket. Nem arról van persze szó, hogy a közmunkások ezen túl ókori eszközökkel építkeznének, hanem arról, hogy töredék idő alatt és töredék pénzért lehetne elérni a kitűzött célokat. Az államnak pedig az lenne a dolga, hogy ezt elősegítse – ahelyett, hogy hátráltatná.

Az új törvények értelmében egy közmunkás naponta négy órát dolgozhat havi 33 ezer forintért. Nem nehéz belátni: ebből még tisztességesen éhen halni is nehéz. A kormány célkitűzése, miszerint a segélyek ne ingyen, hanem „munkáért” jussanak el a rászorulókhoz, még csak-csak érthető. De az elavult technikával éhbérért, maximálisan (!) félmunkaidős dolgoztatás – mert foglalkoztatásnak mégis csak túlzás lenne nevezni – egész egyszerűen kimeríti a kényszermunka fogalmát. További csalafintaság a közmunkaprogrammal kapcsolatban a négyórás munkaidő. Ennek egyetlen célja, hogy kétszer annyi embert lehessen dolgoztatni, mint korábban. És bár ezzel arányosan a fizetés is csökken, a statisztikák javulnak. Hát így képzeli a kormány a négy év alatt 400 ezer munkahely megteremtését Magyarországon.

Világosan látszik, hová vezet, ha hamis sztereotípiák terjednek el a társadalomban úgy, hogy azokat érdemben nem cáfolja senki. Érthető a mindennapi megélhetésért küzdő emberek felháborodása, ha azt hallják, segélyből boldogan lehet költekezni – ugyanakkor az igazság, hogy maximálisan eddig is 23 ezer forint juthatott egy főre. Elképzelhető, hogy ebből meg lehet élni, de semmiképp sem vidáman.

A Fidesznek – ahogy korábban a hasonló programot meghirdető Gyurcsány Ferencnek is – azzal kellett szembesülnie, hogy társadalmi elvárás a bőkezűnek hitt segélyek csökkentése és munkához kötése. Ahhoz sem Gyurcsány, sem Bajnai nem volt elég bátor, hogy alapvetően baloldali irányultságú miniszterelnökként a tények bemutatásával megpróbálják cáfolni az előítéleteket. Orbán ezt már nem is ambicionálja: a Fidesz-KDNP intézkedései a munkanélküli-segély csökkentésétől a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését segítő program leállításán át azt mutatják, hogy a kormánypártok leginkább semmit sem akarnak kezdeni az ország szegényeivel.

Így aztán maradt a második lehetőség: lefeküdni a közakaratnak. Gyurcsány „Út a munkához!” elnevezésű programja nemcsak szegényellenes, de borzasztóan drága intézkedés volt. Ennek turbó fokozatba kapcsolása a Fidesz közmunkaprogramja: a kapun belüli munkanélküliség új formája, amelynek egyetlen célja, hogy a társadalom jobb módú többségét megnyugtassa: a szegények nem ingyenélők, hanem dolgoznak az államtól kapott alamizsnáért. Mindezt egy olyan országban, ahol az állami támogatások és kedvezmények egy igen jelentős részét a gazdagok kapják, például adókedvezmény és családi pótlék formájában.

Persze ezt a kormány eddigi terveinek ismeretében is el lehetett volna mondani. Az újdonság csupán az, hogy Orbán Viktor nyíltan kimondta: nem a hatékony, gyors és értelmes munkavégzés a cél, hanem a rászorulók dolgoztatása. Lehet arról morális vitát folytatni, hogy jogosult-e bárki ellenszolgáltatás nélküli állami támogatásra csak azért, mert munkanélküli és szegény. De ha ennek az alternatívája az, hogy az adófizetők pénzéből egy drágább, viszont teljességgel haszontalan kényszermunka-rendszert építenek ki, ami ráadásul a benne részt vevők megélhetését sem tudja biztosítani, egyből jóval árnyaltabb lesz a kép. Akár annyival, hogy nyugodtan el lehet mondani: ha ennyit sikerült elérni, jobb lett volna, ha hozzá sem nyúlnak a korábbi rendszerhez. Igaz, akkor a statisztikák sem javulnának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.