A romlékony ételeket tartósították

Jéggel hűtötték az élelmiszereket a XIV. században a kínaiak

Egy középkori freskó tanúsága szerint a kínaiak már a XIV. században jéggel hűtötték az élelmiszereket.

2011.06.27 20:29MTI

A Sanhszi (Shanxi) tartományban lévő Kuanseng (Guansheng) templomának északi falán lévő festményt a közelmúltban kezdte vizsgálni egy kínai kutató. A freskó kínai hajadonokat ábrázol hangszerekkel és virágokkal. A lányok öltözéke és a bútorzat a korabeli jómódról tanúskodik.
   
A kutató meglepetésére a falfestményen az íróasztal alatt egy fából ácsolt tárolót vett észre, amelybe gyümölcsöket és jégdarabkákat helyeztek váltakozva.
   
A freskó a Jüan (Yuan) dinasztia (1271-1368) alatt, 670 éve készült, ami azt jelenti, hogy a kínaiak már a XIV. században jéggel tartósították a romlékony élelmiszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.