Egy sírban pihent egy férfi holtteste mellett

Kétezer éves kínai bort fedeztek fel

Kétezer éves bort fedeztek fel a kínai Honan (Henan) tartományban.

2011.05.14 22:31MTI

A People,s Daily online szerint  a Pujang (Puyang) városában folyó építkezések során véletlenül bukkantak egy ókori temetkezésre. A felfedezést követő régészeti feltárások során a Nyugati Han-dinasztia (Kr.e. 206-Kr.u.9.) korából származó 230 sírt fedeztek fel.
    
A régészek hatszáznál több ókori műtárgyat tártak fel. Az egyik sírban, amelyben egy férfi aludta örök álmát, az elhunyt koponyája mellett egy rozsdával borított, légmentesen lezárt rézedényt, valamint két cserépkorsót találtak. Az edény körülbelül félliternyi folyadékot tartalmazott.
   
A pekingi tömegspektroszkópiai központban elvégzett vizsgálatok során a folyadékról kiderült, hogy az ókori bronzedényben bort tároltak. Ez a legrégebbi ismert kínai bor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.