Három nap, és jön a fülsiketítő ricsaj!

Vb-2010 - Maradandó halláskárosodást okozhat a vuvuzela

Akár a maradandó halláskárosodás lehetőségével is számolniuk kell a labdarúgó világbajnokság szurkolóinak a dél-afrikai futballmérkőzések elengedhetetlen kellékének számító vuvuzela dudák fülsiketítő ricsaja miatt - derítette ki egy friss tanulmány.

2010.06.08 13:32MTI

Az eredetileg ónból, majd műanyagból készült, körülbelül egy méter hosszú levegőkürtből kiáradó fültépő zaj egy dob, vagy egy láncfűrész hangerejét is meghaladja - figyelmeztet a hallókészülékeket gyártó Phonak cég új tanulmánya.

A vizsgálatok szerint az erőteljesen megszólaltatott vuvuzela akár 127 decibeles zajt is tud csapni, míg egy dob "csupán" 122 decibel, a mérkőzéseket levezénylő bíró sípjának hangereje pedig 121,8 decibel környékén mozog. "Már a 85 decibel körüli hangerő is képes tartós halláskárosodást előidézni, amennyiben hosszú ideig hallunk ilyen erősségű zajt. Mikor pedig 100, vagy annál több decibellel áradó lárma vesz minket körül, akkor a halláskárosodás kialakulásához nem kell több 15 percnél" - olvasható a Phonak közleményében.

A dél-afrikai focirajongókat persze cseppet sem zavarja a kedvenc szurkoló hangszerükből kiáradó fülsiketítő és halláskárosító lárma, az ellenfél csapat játékosai pedig kénytelenek elviselni a zavaró ricsajt.

A spanyol középpályás Xabi Alonso egyenesen a duda betiltását kérte, arra hivatkozva, hogy a hangszer hátráltatja a játékosokat a koncentrálásban, ám Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke elutasította a kérést, mondván, a vuvuzela hozzátartozik a dél-afrikai futballkultúrához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.