Pocsék játékkal kaptunk ki a vb-selejtezőn

Potyagóllal menetelnek tovább a svédek

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Svédországtól világbajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban, szombaton. A vendégek győztes gólját Zlatan Ibrahimovic szerezte a 94. percben.

2009.09.06 09:21MTI

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Svédországtól világbajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban, szombaton. A vendégek győztes gólját Zlatan Ibrahimovic szerezte a 94. percben.

A telt ház, 42 ezer néző előtt rendezett találkozón Olof Mellberg szerzett vezetést a 9. percben, Huszti Szabolcs a második félidőben 11-esből egyenlített. A svédek a győzelemmel egy pontra felzárkóztak a csoportban továbbra is második magyarok (13 pont) mögé. Az élen változatlanul a portugálok ellen 1-1-es döntetlent elért dánok állnak 17 ponttal.

Erwin Koeman szövetségi kapitány csapata szerdán Portugáliát (10 pont) fogadja.

Világbajnoki selejtező, 1. csoport: Magyarország-Svédország 1-2 (0-1) 
Puskás Ferenc Stadion, 41 ezer néző, v.: Nicola Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Huszti (79., 11-esből), illetve Mellberg (9.), Ibrahimovic (94.)

sárga lap: Dárdai (31.), Gera (81.), illetve Svensson (22.), Mellberg (82.)

Magyarország:
Babos Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland (Tímár Krisztián, 64.), Gyepes Gábor, Halmosi Péter - Dárdai Pál (Torghelle Sándor, a szünetben), Vadócz Krisztián - Dzsudzsák Balázs, Hajnal Tamás (Buzsáky Ákos, 84.), Gera Zoltán - Huszti Szabolcs
Svédország:
Andreas Isaksson - Mikael Nilson, Olof Mellberg, Danil Majstorovic, Behrang Safari - Rasmus Elm, Samuel Holmén (Tobias Hysen, 86.), Anders Svensson, Kim Ka:llström - Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander (Marcus Berg, 75.)

I. félidő:
4. perc: egy hatalmas bedobás után Gyepes középre fejelte ki a labdát, Ka:llström hatalmas helyzetben 15 méterről fölé lőtt. 8. perc: Elmander kapott egy hosszú labdát, Juhász rosszul helyezkedett, de be tudott vetődni a lőni készülő svéd csatár elé. A bal oldalról érkező szögletből az előre húzódó Mellberg bevetődve a kapu jobb oldalába fejelt (0-1).
37. perc: Elmander simán lerázta magáról Juhászt, középre adott, de Gyepes az utolsó pillanatban mentett.
40. perc: egy szöglet után Dzsudzsák lőtt 25 méterről, ez volt a magyar csapat első kapura lövése.

II. félidő:
54. perc: jobb oldali akció végén Gera tekerte be a labdát, Dzsudzsák egy testcsellel becsapta őrzőjét, de 8 méterről fölé lőtt.
56. perc: Ibrahimovic készítette le a labdát Ka:llströmnek, a középpályás kapásból hatalmas kapufát lőtt, a kipattanó Ibrahimovic elé került, aki szintén kapásból lőtt, de Babos védett.
69. perc: pontos svéd adogatás után a jobb oldalról érkező Safari tört be a 16-oson belülre, visszagurítását azonban Svensson a kapu fölé lőtte. 79. perc: Halmosi tört be a 16-oson belülre, majd elesett, a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Huszti a bal alsó sarokba rúgta (1-1).

94. perc: Ibrahimovic lépett ki ziccerben, Babos jól jött ki, de a labda visszapattant a svéd csatárra, majd róla a kapuba gurult (1-2).

A játékvezető ezt követően azonnal a sípjába fújt és véget vetett a találkozónak. A himnuszok alatt impozáns látványt nyújtott az aréna, amely piros-fehér-zöldbe "öltözött" egy koreográfia segítségével, mindeközben a B-közép a Nemzeti dal nyitómondatával buzdította kedvenceiket: "Talpra magyar".

Ezt követően azonban jött a hidegzuhany, Olof Mellberg egy szöglet után már a 9. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek. Az első húsz percben a svédek megmutatták, hogy papíron bizony ők az esélyesebbek, jól tartották a labdát, a magyar akciókat pedig csírájában elfojtották. Az első félidőről mindent elárul, hogy a magyar válogatott először a 40. percben lőtt kapura. A szünetben Erwin Koeman Dárdai Pál helyett Torghelle Sándort küldte csatasorba, ettől feljavult némileg a magyarok játéka, Dzsudzsák Balázs egy jobb oldali támadás végén akár egyenlíthetett volna, igaz, a túloldalon egy támadáson belül kétszer is betalálhattak volna a svédek.

A 65. percben már a közönség is érezte, hogy ez így kevés lesz, megszólalt az "ébresztő, ébresztő" rigmus.

A védelemből megsérült Juhász Roland, helyére Tímár Krisztián érkezett. A svédek egyre inkább átvették az irányítást, elől egy lélegzetvételnyi helyet sem hagytak a magyarok támadóknak. A 79. percben a semmiből egyenlített a csapat, az utolsó tíz percben pedig őrült rohanás kezdődött, végül a 94. percben jött a sokk: Ibrahimovic került ziccerbe és hatalmas szerencsével, a Babos lábáról visszapattanóval megszerezte a vendégeknek a győzelmet.

Így akárcsak a Mattha:us-érában, most is Ibrahimovic volt a magyarok elleni csata svéd hőse, az utolsó percben eldöntve a találkozót..

Dzsudzsák nem a győzelembe ugrik (fotó: MTI)


Kapitányi nyilatkozatok

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

"Csalódott vagyok, a lehetőségeinkhez képest és a heti problémák után megérdemeltük volna a döntetlent. A végén csak meg kellett volna tartani az eredményt, egy kicsivel több rutinnal megszerezhettük volna az egy pontot. Néhány játékosunk kevesebbet játszott mostanában, tegnap Rudolf esett ki, a legfontosabb mérkőzésünk előtt a sors nem volt túl kegyes hozzánk, ugyanakkor gratulálok a csapatnak, mert küzdött és tudott egyenlíteni".

Lars Lagerba:ck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya:

"Rendkívül elégedett vagyok, az eredménnyel és a játékkal egyaránt, sok helyzetet alakítottunk ki. Nagy dolog, hogy ismét az utolsó pillanatokban tudtunk győzni Magyarországon, ez benne van a játékban. Végre mellénk állt a szerencse, most újra nagy esélyünk van a továbbjutásra".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.