Járvány

Koronavírus - az összes osztrák síterep bezár

Szép lassan, egymás után az összes osztrák tartomány bejelentette, hogy hétfőtől, március 16-tól véget ér az idei síszezon és bezárják a síterepeket a koronavírus-járvány miatt.

2020.03.14 16:33ma.hu

Először Tirol tartomány jelentette be, hogy bezárják az összes síterepet és az összes szálláshelyet hétfőtől. A síliftek utoljára vasárnap közlekednek, a vendégeknek lesz idejük nyugodtan elhagyni a síterepeket és a szállásokat, de a mostani szombati turnust már nem is fogadták - írta a sielok.hu. Két órával később Salzburg majd, késő este Vorarlberg is hasonló intézkedéseket hozott. Szombat kora délután először Alsó-Ausztria (pl. Hochkar) és Felső-Ausztria jelentette be, hogy mindkét tartományban leállítják a lifteket. Délutánra maradt még két közeli tartomány, ahová rengeteg magyar síelő jár, de végül Karintia és Stájerország is bezárja az idei szezonra a síterepeit.

Karantén alá helyezik az ausztriai Tirol tartomány egy részét, valamint visszaállítják az ellenőrzést a svájci-osztrák határon - jelentette be pénteken Sebastian Kurz kancellár, és emellett több más óvintézkedést is ismertetett.

Hétfőtől minimálisra kell korlátoznunk közösségi életünket - mondta Kurz, akinek indoklása szerint az most a legfontosabb, hogy a lehető legjobban védjük az idősebbeket, s megakadályozzuk a koronavírus-fertőzés további terjedését.

A kancellár három területen jelentett be újabb korlátozásokat. Ezek egyike, hogy azonnali hatállyal karantén alá helyezik a tiroli Panznauntalt és Sankt Anton am Arlberget, miután a tartomány egyes területei különösen fertőzöttek, ezért nagy a kockázata annak, hogy innen esetlegesen továbbterjed a vírus. Arról is beszélt, hogy az ott lakókat, azokat, akik ott töltik szabadságukat vagy ott dolgoznak, a lehető legjobban ellátják majd. A zárlat tizennégy napig tart, azt követően mindenki folytathatja megszokott életét.

Hétfőtől nem közlekednek repülőgépek azon országokba, ahol magas a fertőzöttek száma; így Spanyolországba, Franciaországba és Svájcba sem lehet majd légi úton eljutni. A svájci-osztrák határátkelőkön pedig visszaállítják az ellenőrzést.

Kurz felszólította az osztrák vállalkozásokat, hogy - ha lehetőségük van rá - jövő héttől távmunkában foglalkoztassák dolgozóikat. A kancellár elrendelte az éttermek, kávézók és bárok nyitva tartásának 15 óráig tartó korlátozását. Bezár az üzletek nagy része, csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a drogériék, a posták és az állateledelt árusító üzletek maradnak nyitva. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor: nem kell aggódni, az alapellátás nem kerül veszélybe Ausztriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.