Sport

Európa Játékok - Közel 3700 a végleges indulói létszám

8700 önkéntes segíti a zökkenőmentes lebonyolítást.

2019.06.21 06:30ma.hu

Ötven ország 3667 sportolója indul a minszki Európa Játékokon - hangzott el a pénteken kezdődő multisportesemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Simon Clegg, a verseny főigazgatója, aki 2018 eleje óta minden hónapban egy hetet a fehérorosz fővárosban töltött, azt mondta: csodálatos átalakuláson ment keresztül a város, és minden készen áll a rajtra.

"A végleges indulói létszám 3667, és 8700 önkéntes segíti a zökkenőmentes lebonyolítást. Utóbbiak remek munkát végeznek, rajtuk is múlik a játékok sikere" - fogalmazott a brit vezető, hozzátéve, hogy a versenyhelyszínek világszínvonalúak, a városban pedig a hangulat fokozása érdekében három szurkolói zónát is kialakítottak.

Clegg kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, bár az előrejelzés szerint a pénteki megnyitóra nem várható száraz idő, ők bíznak abban, hogy az esemény "nem ázik el".

Szpirosz Karpalosz, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) minszki koordinációs bizottságának vezetője szuperlatívuszokban beszélt a szervezőkről és a helyi körülményekről.

"Az elmúlt években többször is meglátogattuk Minszket, és láttuk azt a kemény munkát, amit az itteniek végeztek. Azt láttuk és látjuk, hogy a város abszolút magáénak érzi a játékokat: a repülőtéri érkezéstől az utcákon, hoteleken át mindenhol ott van az Európa Játékok logója, az önkéntesek teszik a dolgukat, ez a csodálatos város pedig nagyon tiszta, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ide érkezők jól érzik magukat. Az emberek lelkesek, hogy házigazdái lehetnek egy ilyen sporteseménynek"- fogalmazott a görög sportdiplomata.

Karpalosz azt is elmondta, hogy a sportolói falu nagyszerű, a versenyzőktől érkező visszajelzések szerint a szobák tágasak, kényelmesek, az ellátás pedig szuper - ezt egyébként a magyar küldöttség képviselői is megerősítették az MTI-nek.

A versenyhelyszínek színvonala Karpalosz szerint is a legmagasabb szintű, az pedig garantálja a jó minőségű versenyeket, hogy több sportágban a minszki küzdelem a tokiói olimpiai kvalifikáció része lesz.

Elhangzott az is, hogy cselgáncsban és ökölvívásban Európa-bajnokság is az Európa Játékok, és ahogy Simon Clegg az MTI kérdésére fogalmazott: a kajak-kenusoknak idén nincs Eb-je, így az EJ számukra is a legfőbb 2019-es kontinentális esemény, amely "egyenlő a kontinensbajnoksággal".

A jövő vasárnapig tartó multisporteseményen 122 magyar indul 14 sportágban, a versenyek péntek reggel kezdődnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.