Újabb elismerés a magyar úszózseninek

Cseh László a második legjobb úszó lett a LEN-nél

Az Európai Úszóliga (LEN) hivatalos lapja, a LEN Magazine ismét megválasztotta az év legjobbjait az öt "vizes" sportágban: az európai szövetségek képviselői és az újságírók úszásban, műugrásban, szinkronúszásban, hosszútávúszásban és vízilabdában szavaztak 2008 legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyzőire.

2008.11.28 07:57vizipolo.hu

Az eredményeket a november 27-én megjelent LEN Magazine hozta nyilvánosságra: természetesen nem okozott meglepetést, hogy a voksolók a pekingi olimpiai játékok hőseit találták a legérdemesebbnek a LEN-díjra (LEN Award). A férfiúszóknál a francia Alain Bernard lett a legjobb: Európa egyetlen férfi olimpiai úszóbajnoka a három ezüstérmet szerző Cseh Lászlót előzte meg – egyébként mindketten kiváló teljesítményt nyújtottak a márciusi, eindhoveni Európa-bajnokságon is. Érdekesség, hogy Cseh a szavazatok egyharmadát kapta.

A hölgyeknél sokkal kiélezettebb volt a verseny, hiszen a gyorsúszószámokban kiválóan szerepeltek az európaiak az olimpián. Végül, ha kis különbséggel is, de a kétszeres olimpiai bajnok, 400-on és 800-on győztes brit Rebecca Adlington lett a befutó az olaszok világrekordere, a 200 méteren bajnok Federica Pellegrini, illetve a németek szintén két olimpiai aranyérmet szerző sprintere, az 50 és 100 méteren győztes Britta Steffen előtt. Műugrásban az oroszok vitték a prímet: az olimpián és az Európa-bajnokságon egyaránt elsőrangút produkáló Dmitrij Szautyin és Julia Pahalina győzött, utóbbi 2007 után másodszor veheti át a LEN legjobbjának járó elismerést. Szinkronúszásban a fél évtizede verhetetlen orosz duó, Anasztaszja Davidova és Anasztaszja Jermakova vitte el a pálmát: ők nem csupán párosban győztek Pekingben, de tagjai voltak az aranyérmes orosz csapatnak is. Hosszútávúszásban a szám két pekingi bajnokáé a szobor: a halálos betegségéből néhány évvel ezelőtt felgyógyult holland Maarten van der Weijdené, illetve az oroszok évek óta legyőzhetetlen klasszisa, Larisa Ilcsenkóé. A LEN Awardot a decemberi 11-14-i rijekai rövidpályás Európa-bajnokságon, a LEN gálavacsoráján adják át a legjobbaknak.

Az év európai legjobbjai-úszás: Férfiak
1. Alain Bernard (francia) 51%,
2. Cseh László (magyar) 34%,
3. Milorad Cavic (szerb) 11%
(Szavazatot kapott még: Alexander Dale Oen, norvég; Hugues Duboscq, francia; Arkagyij Vjacsanyin, orosz)

Alain Bernard eredményei 2008-ban: Olimpiai bajnok (100m gyors), olimpiai ezüstérmes (4x100m gyorsváltó), olimpiai bronzérmes (50m gyors), Európa-bajnok (50m and 100m gyors)

Nők
1. Rebecca Adlington (brit) 39%,
2. Federica Pellegrini (olasz) 30%,
3. Britta Steffen (német) 24%
(Szavazatot kapott még: a holland 4x100-as gyorsváltó)

Rebecca Adlington eredményei 2008-ban: Olimpiai bajnok (400m és 800m gyors), világcsúcstartó (800m gyors), rövidpályás világbajnok (800m gyors)

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.