Hegymászás

K2-expedíció - Elérte az alaptábort Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik oxigénpalack és teherhordók nélkül tervezik megmászni a világ második legmagasabb csúcsát.

2016.06.29 15:43MTI
Wikipedia/Svy123

Az összegzés szerint a két mászó az elmúlt éjszakát már 5000 méteres magasságban töltötte. Klein Dávid és Suhajda Szilárd június 14-én indultak el Budapestről a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében a Föld második legmagasabb, 8611 méteres csúcsának megmászására. A hegymászók az elmúlt napokban a tervek szerint haladtak, 3000 méterről gyalogosan érték el az alaptábort.

A két mászó a héten pedig már el is indul az első akklimatizációs körre. Az akklimatizáció egész júliusban tart majd, eközben lesz néhány hét, amikor egyre magasabbra mennek, majd mindig visszatérnek az alaptábor szintjére regenerálódni.

A hegymászók a budapesti induláskor elmondták, hogy ideális esetben július végén, augusztus elején tervezik a csúcstámadást.

Suhajda Szilárd tavaly már kísérletet tett Varga Csabával a csúcs meghódítására, az akkori expedíciót azonban meg kellett szakítaniuk, mert a felszerelésüket és a sátraikat is elvitték a lavinák és a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. A két mászó tavaly 7400 méterig jutott fel a K2-re.

Klein Dávid május elején tért vissza az Annapurna-expedícióról, amelynek kertében megmászta a 8091 méteres csúcsot.

A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.