Hegyhez megy

Annapurna-expedíció - Elérte az alaptábort Klein Dávid

A 4190 méter magasságban található alaptáborban van Klein Dávid, aki a 8091 méter magas Annapurna csúcsára készül a következő hetekben.

2016.03.25 16:58MTI
FB Klein Dávid

Klein Dávid már csütörtökön a Hum Khola alaptáborban pihent. A következő hetekben onnan indul majd akklimatizációs mászásokra, hogy felkészítse szervezetét a 8 ezer méteres magasságra.

A tervek szerint Klein Dávid szombaton felmegy az 5 ezer méteren lévő 1-es táborba, ahonnan másnap tér vissza az alaptáborba.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében Klein Dávid a 8091 méter magasan található Annapurna csúcsára készül oxigénpalack nélkül. Az expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid lehet az első magyar, aki meghódítja az Annapurnát.

Klein Dávid eddig három 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, tavaly ősszel a 8156 méteres Manaszlut. A hegymászó korábban úgy vélte, szerencsés, hogy a Manaszlu után készül az Annapurna megmászására, mivel karakterében, klímájában és a technikai nehézségek tekintetében egyaránt nagyon hasonlók egymáshoz ezek a csúcsok, így amit a Manaszlun megtanult, alkalmazni tudja majd az Annapurna-expedíción is.

Legutóbb 2014-ben indult magyar hegymászó az Annapurna megmászására, akkor a román expedícióban részt vevő Török Zsolt a társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt szakította meg az expedíciót, a csúcstámadást már nem próbálta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.