Lapátolás

Kajak-kenu: győzött a női négyes Moszkvában

Két arany-, három ezüst- és három bronz lett a magyar csapat első döntős napi mérlege a moszkvai Európa-bajnokságon. Az olimpiai számokban három érmet, a női négyes révén közte egy aranyat lapátoltak össze eddig versenyzőink.

2016.06.25 14:13MTI

A női K-4 eredményéről mindent elmond, hogy a mieink ezzel visszavágtak a tavaly előttünk világbajnoki címet szerző fehérorosz lányoknak - írja a kajakkenusport.hu

Később lett nevezve, Douchev-Janics Natasa hajójával szerepelt és egészen az Európa-bajnoki ezüstéremig jutott K-1 1000 méteren Takács Tamara. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa Fazekas-Zur Krisztina helyére ugrott be, hiszen olimpiai bajnokunk az időrend alapján nem tudta vállalni az 1000 egyest a K-4 500 méteres indulás mellé. A helyettesítés remekül sikerült, hiszen Takács 250 métertől jól hajrázva a szerb színekben aranyérmet szerző Bedőcs Krisztina mögött a második helyen zárt.

„A második idővel kerültem a döntőbe és reméltem, hogy az érem meglehet. Kicsi maradt bennem még, talán előbb megindulhattam volna, hiszen kevéssel előztek meg. A verseny előtt kaptam egy kis segítséget, azt mondták, aki nyer, az nem vezet, a végén kell gyorsnak lenni. Ehhez tartottam magam” – mondta Takács Tamara.

Peking olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila – ahogy az elveszített ötkarikás válogató után nyilatkozta – utolsó C-1 1000 méteres versenyén állt rajthoz Moszkvában. A szegediek kedvence az elő- és középfutamok alapján a hatodik hely környékére jósolta magát, és noha nem tudott beleszólni a Sebastian Brendel-Szergej Tarnovszkij-Martin Fuksa trió csatározásába, rácáfolt saját jóslatára, a negyedik helyen zárt.

„Minden várakozásomat felülmúlta ez az eredmény, boldog és elégedett vagyok – mondta Vajda Attila. – Két hete volt a válogatónk, s ilyenkor nehéz áthidalni ezt a két hetet úgy, hogy formában is maradj, megtaláld az edzés-pihenés helyes arányát. Az előfutamom alapján úgy gondoltam, már attól boldog lennék, ha a döntőbe kerülnék, amikor pedig bejutottam a fináléba úgy álltam oda a rajthoz, ha valaki hibázik, azt meg fogom torolni. Sikerült jó pályát mennem, megvertem két olyan kenust, aki az olimpián is ott lesz, megcsináltam, amit szerettem volna. Kifejezetten öröm volt számomra ez a döntő.”

kajakkenusport.hu

Hogy női négyesünkben van-e?

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételű csapathajó Moszkvában visszavágott a fehéroroszoknak a milánói világbajnokságon elszenvedett vereségért. A fehéroroszok kezdtek jobban, fél távnál azonban már Szabó Gabrielláék robogtak át az élen, s nem is tudta őket megfogni a rivális kvartett.

"A magyar négyestől mindig kötelező feladat a győzelem. Tulajdonképpen eddig csak egyszer ültünk össze, és itt Moszkvában csúsztunk ki egyszer a csapathajóval. Ez volt az első pályánk és szerintem magunkat is megleptük azzal, hogy ilyen jól ment és nem estünk szét" - magyarázta Csipes Tamara.

"Jó első háromszáz méter után Tami hoppjára begyújtottuk a tartalékokat. Lényegében ez volt a taktikánk" - mondta el a döntő után Kozák Danuta.

"Igazából ez olyan takarékos pálya volt, biztosra mentünk, igyekeztünk jó mozgással megnyerni a versenyt" - tette hozzá Szabó Gabriella, míg Fazekas-Zur Krisztina arról beszélt, hogy van még feladatuk, de idejük is van arra, hogy jól elvégezzék azt a riói játékok előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.