Siker Oroszországban

Kajak-kenu Eb - Újabb öt magyar egység a döntőkben

A pénteki nyitónap délutáni előfutamaiból újabb öt magyar egység jutott be a döntőkbe a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon.

2016.06.24 15:27MTI

A délutáni programban a magyarok közül elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta volt érdekelt K-1 500 méteren. A szám ötkarikás címvédője, kétszeres világbajnoka esélyeshez méltó versenyzéssel jutott egyből a döntőbe, magabiztosan utasította maga mögé egyik legnagyobb riválisát, a német Franziska Webert.

Őt férfi C-1 500 méteren Kiss Tamás követte: a 29 éves kenus - aki 2008-ban Pekingben a hosszabb távon Kozmann Györggyel párosban bronzérmes volt - remek versenyzéssel diadalmaskodott, így a középfutamban neki sem kell vízre szállnia.

Férfi K-1 500 méteren Nádas Bence állt rajthoz: a négyes vezérevezőseként délelőtt kiváló versenyzéssel döntőbe jutott magyar kajakosnak sikerült kipihennie magát, hiszen második helyen jutott a középfutamba.

"Életem legrosszabb rajtját követtem el, sajnos belehúztam, nem tudom, hogy az indítóbíró hibázott-e, mindenesetre nem lőtte vissza, én pedig annyit láttam, hogy mindenkitől fél hajóra vagyok. Úgy voltam vele, hogy a futamgyőzelem így elúszott, de tovább kellett nyomnom, ami sikerült is, s bízom benne, hogy a középfutamból egy jó versenyzéssel továbbjutok majd" - mondta az MTI-nek Nádas.

Magyar szempontból a kontinensviadal egyik legérdekesebb kérdése a férfi K-4 1000 méteres egység szereplése, ugyanis a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású hajó itt harcolhatja ki magának véglegesen az olimpiai szereplés jogát. Az ötkarikás válogatón ez a csapat hatalmas meglepetésre legyőzte a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót, s a szakvezetés álláspontja szerint ha most az orosz fővárosban is jól teljesít, akkor ott lehet Rióban. A kvartettnek egyelőre még bizonyítania kell, hiszen az előfutamban csak a negyedik lett, így a középfutamba kényszerül.

Őket egy már "biztosabb" olimpiai résztvevő, női K-2 500 méteren a világbajnoki címvédő Szabó Gabriella és Kozák Danuta követette. A klasszis duó a pénteki nyitónap eddigi legszorosabb versenyét vívta a német egységgel, végül a magyar hajó 56 ezredmásodperces lemaradással ért célba, de a döntőbe jutását ez nem veszélyeztette.

Férfi C-2 500 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert egészen izgalmas csata után, futamgyőztesként került a fináléba.

"Erős volt ez az előfutam, nem számítottam rá, hogy ennyire kemény lesz a mezőny. Tegnap este volt is rajtam egy kis +para+, most viszont kicsit haragszom magamra, amiért ilyen félős vagyok, mert egy nem tökéletes pályával lettünk futamgyőztesek" - nyilatkozta az MTI-nek Korisánszky.

Az előfutamok sorát férfi K-2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duó zárta, s kisebb nehézségeik ellenére sima győzelmet arattak.

"Kicsit tartottunk tőle, hogy nyers pálya lesz, mivel már egy hete nem mentünk maximumot. Sajnos nagyon elrontottuk a rajtot, kicsit kifújt minket a szél oldalra, s még állítgattuk a hajót, amikor a bíró ellőtte, szerencsére így sem került veszélybe a továbbjutásunk" - mondta Kulifai Tamás.

"Nagyon jó formában érezzük magunkat, frissnek, majd szétcsattanunk az erőtől, remélem ez vasárnapra még jobb lesz" - tette hozzá Tóth Dávid.

A délutáni program magyar idő szerint 15 órától az 500 és az 1000 méteres középfutamokkal folytatódik.

A további program:
1000 m-es középfutamok 15.00
500 m-es középfutamok 16.20
szombat:
1000 és 500 m-es (férfi és női K-4, női C-2) döntők 9.40
200 m-es előfutamok 13.00
200 m-es középfutamok 15.00
vasárnap:
500 m-es döntők 9.40
200 m-es döntők 12.40
5000 m-es döntők 15.22

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.