Gyűrűzik a botrány

Doppingdominó: sorra buknak le a sportolók Sarapova után

Maria Sarapova hétfői comingoutja után sportolók sora bukott le ezzel a szerrel: a meldoniumot január 1-jével rakta fel a tiltott szerek listájára a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség.

2016.03.09 20:39ma.hu

A korábbi világelső teniszező hétfőn jelentette be, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon. Szervezetében kimutatták azt a meldonium nevezetű szert - írja az atv.hu.

* Pozitív lett az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova doppingtesztje. A januári kontinensviadalon Bobrova szervezetében meldonium nevű szert mutattak ki, amely január elseje óta szerepel a tiltólistán. Az Eb-n bronzémes lett Bobrova és párja, Dmitrij Szolovjev. A kettős a 2014-es szocsi téli játékokon csapatversenyben lett aranyérmes, míg 2013-ban lett Európa-bajnok.

* További két orosz sportoló, két gyorskorcsolyázó bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal.

Ezúttal a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy pozitív eredményt hozott a doppingtesztje. Később Jekatyerina Konsztantinova rövidpályás gyorskorcsolyázóról is kiderült, használta a szert.

A beszámolók szerint a két éve Szocsiban a váltó tagjaként ötkarikás bajnok, a tavalyi vb-n pedig 1500 méteren aranyérmes Jelisztratov emiatt nem vesz részt a Szöulban pénteken kezdődő világbajnokságon, a sprintszámokban remeklő Kulizsnyikov pedig a vk-döntőt hagyja ki. Mindkettőjük esetére igaz, hogy még el kell végezni a B próba elemzését.

* Újabb doppingügyekre derült fény a január elsejétől tiltólistán szereplő meldonium nevű anyag kapcsán: szerdán a Grúz Birkózó Szövetség jelentette be, hogy olimpiai ezüstérmes kötöttfogású versenyzője, Davit Modzmanasvili is megbukott az ellenőrzésen.

A 2012-es londoni játékokon a 120 kilogrammos súlycsoportban második Modzmanasvilire életre szóló eltiltás vár, mivel ez már a második doppingvétsége.

A grúz szövetség közlése szerint további öt birkózójuk A-próbája lett pozitív a meldonium miatt - az ő nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

* Pozitív B-tesztet produkált Abeba Aregawi, a női 1500 méter korábbi világbajnoka - jelentette be szerdán az atléta ügynöke.Az etióp születésű, de svéd színekben versenyző Abeba szervezetében februárban találtak doppingszert, a 25 esztendős atléta ekkor önként visszalépett a versenyektől, ugyanakkor kérte a B próba elvégzését. A mostani teszt meldoniumot mutatott ki a versenyző szervezetében.
    
Abeba 2013-ban szabadtéren, egy évvel később pedig fedettpályán lett világbajnok 1500 méteren, ezen a távon Európa-bajnokságot is nyert.

* Egy éven belüli második versenyzőjének lett pozitív a doppingtesztje, mégsem tiltja el a nemzetközi szövetség (UCI) az orosz Katyusa kerékpárcsapatot.

A 39 éves olasz Luca Paolini szervezetében kokain nyomaira bukkantak a tavalyi francia körverseny, a Tour de France során. A 33 éves orosz Eduard Vorganov egy versenyen kívüli doppingtesztje pedig meldonium jelenlétét mutatta ki január közepén.

Mivel a két eset egy éven belül történt, a szabályok értelmében büntetést várt volna a csapatra, az UCI fegyelmi bizottsága viszont úgy foglalt állást, hogy Paolini nem a teljesítményfokozás szándékával, hanem kikapcsolódásként" használta a kábítószert.

Ezért megállapította, hogy a klub felfüggesztésének feltételei nem teljesültek. Hozzátették: a doppingkódexükben rögzített büntetési tétel alkalmazása ebben az esetben aránytalan lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.