Doppingbotrány

Minden orosz doppingolót megbüntetnek

Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszandr Zsukov kijelentette, hogy minden sportolót meg fognak büntetni, aki doppingvétséget követ el.

2015.11.14 19:30MTI

A sportvezető akkor tette ezt az ígéretet, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal tárgyalt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottságának jelentéséről. A találkozót követően Zsukov teljes körű támogatásáról biztosította a NOB-ot, és együttműködését ígért a WADA-nak, illetve a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

A NOB tájékoztatása szerint az OKR elnöke leszögezte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a tisztán készülő sportolóik részvételét a jövő évi, riói olimpián. Szintén fontos számukra, hogy doppingellenes szervezetük (RUSADA), a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumuk, illetve az atlétikai szövetségük (VFLA) megfeleljen a WADA elvárásainak.

Az OKR kezdeményezi továbbá a VFLA megújulását. Zsukov kijelentette, hogy ennek érdekében minden tisztségviselőt és edzőt megbüntetnek, aki belekeveredett a doppingbotrányba. Azokra a sportolókra szintén szankció vár, akik vétenek a nemzetközi doppingellenes szabályok ellen. Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy minden tiszta versenyzőt meg fognak védeni.

Thomas Bach örömét fejezte ki Zsukov ígéretei kapcsán.

"Nagyra tartom az őszinte vitát, és üdvözlöm, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság ebben most vezető szerepet játszik. Biztos vagyok benne, hogy kezdeményezéseik - a felelős nemzetközi szervezetek segítségével - megfelelőek lesznek, és a tiszta orosz sportolók olimpiai részvétele a lehető leghamarabb biztossá válhat" - mondta.

Az IAAF pénteken függesztette fel határozatlan időre az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát. Az eltiltást a WADA javasolta hétfőn, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

Amennyiben a felfüggesztés még addig is érvényben marad, Oroszország nem rendezheti meg jövőre Kazanyban a junior-világbajnokságot, illetve Csebokszáriban a gyaloglók csapatvilágkupáját.

Az orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki. Múlt év végén a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.