Nem kell belerokkanni

Borkai - Olimpia 2024: Magyarország történelmi pillanat előtt áll

Szerdai közgyűlésén dönt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) arról a megvalósíthatósági tanulmányról, amelyet, ha elfogad a szervezet, akkor a MOB kinyilváníthatja javaslatát, hogy a jövőben pályázhasson a 2024-es budapesti olimpia megrendezésére.

2015.06.09 12:00MTI

A szervezet elnöke kedden Győrben, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program keretében megrendezett konferenciasorozat harmadik állomásán beszélt.

Borkai Zsolt emlékeztetett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly decemberben fogadta el az Olympic Agenda 2020 elnevezésű programot. A reformprogram az olimpiai mozgalom és eszme megújítását, valamint a kisebb, olcsóbb, gazdaságosabb és ésszerűbb, a meglévő adottságokra és a fenntarthatóságra építő olimpiarendezés mellett foglal állást.

A MOB elnöke úgy fogalmazott, hogy ezzel "vége annak az időszaknak, mikor egy-egy rendező város, vagy ország belerokkant az olimpiába", s Magyarország most történelmi pillanat előtt áll.

Hangsúlyozta: amikor a megvalósíthatósági tanulmány készült, többször elhangzott egy "extrém" mondat: "Ez jár nekünk", mégpedig azért, mert a legeredményesebb országok közül - 168 aranyérmével - egyedül Magyarország nem rendezett még ötkarikás játékokat. Ezen kívül az az érv is mellettünk szól, hogy Közép-Európában sem volt még olimpia - fogalmazott.

Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy ha a holnapi ülésen elfogadják a tanulmányt, akkor erről tájékoztatni fogja a politikai pártok frakcióit, szeptemberig pedig nagy munkával el lehet jutni odáig, hogy Magyarország kinyilvánítsa szándékát. Ettől függetlenül azonban folytatódni fog a konferenciasorozat, mert a politikai támogatottságon túl az egyik legfontosabb, hogy a társadalom is az olimpiarendezés mellett álljon.

Emlékeztetett: eddig mindig az alacsony állampolgári támogatottság miatt nem jutott el odáig a szervezet, hogy egy olimpia rendezésére kinyilvánítsa a szándékot.

A játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.