Jobban fizet

Újításként bónuszvívás az öttusaversenyeken

Az idén már úgynevezett bónuszvívást is rendeznek a kiemelt versenyeken a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) kongresszusának hétvégi döntése értelmében.

2014.12.03 05:30MTI

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos körvívás után - melyben mindenki mindenkivel asszózik egy tusra - még egy szakasz következik, melyben bónuszpontokat lehet szerezni. Az első etapban kialakult sorrend alapján a 36. áll fel a pástra a 35.-kel szemben, és amelyik győz, kap egy pontot, illetve folytathatja a vívást a 34. helyezettel. Így halad előre a sor egészen addig, amíg utolsóként az alapvívásban első is levívja a maga asszóját. A jelenlegi rendszerben az egy pont egy futómásodpercnek felel meg a versenyt záró kombinált számban, azaz a bónuszpontokkal akár számottevően lehet javítani az esélyeket. A körvívás ugyanakkor továbbra is "jobban fizet", mert abban egy győzelem hat pontot ér.

Pálvölgyi Miklós szövetség kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, hogy még nincs minden teljesen kitalálva, mert egyelőre nem világos, hogy a bónuszvívásnak mikor és hol kell zajlania.

A korábban kigondolt alapkoncepció az volt, hogy a riói olimpián már egy öttusastadionban bonyolítják le mind az öt számot, de ott csak a bónuszvívásra került volna sor, a körvívást előzőleg, előző nap tervezték megrendezni.

"A hozzánk eljutott információk szerint azonban egyelőre szó nincs arról, hogy Rióban épülne egy öttusastadion. Egyelőre négy különböző helyszín van, ami lehet, hogy a végére két-háromra szűkül. A MOB küldöttsége hamarosan kiutazik, ha majd visszajön, többet fogunk tudni" - mondta a szakvezető, aki szerint még az sem dőlt el, hogy a bónuszvívásban 30 vagy 45 másodpercig tart-e majd egy-egy asszó. A körvívásban a limitidő egy perc.

Az UIPM szófiai kongresszusán az is eldőlt, hogy a 2017-es világbajnokságnak Kairó adhat otthont. Az már korábban kiderült, hogy a jövő évit Berlin, a 2016-ost pedig Moszkva rendezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.