FODISZ

Hatalmas siker a fogyatékos diáksportolók Tanévnyitó Ünnepségén

Magyarországon először szerveztek csak a fogyatékos diáksportolók számára tanévnyitó ünnepséget. Az esemény sikerrel zárult, hiszen több mint 150 intézményvezető és sportszakember tette tiszteletét, és beszédet mondott több prominens állami vezető és sportvezető, valamint a KLIK elnöke is.

2014.09.28 23:30ma.hu

Magyarországon először került megrendezésre hivatalos Tanévnyitó Ünnepség fogyatékos diáksportolókat foglalkoztató köznevelési intézmények vezetői és szakemberei számára. A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége által hagyományteremtő szándékkal megrendezett ünnepség óriási sikert aratott, hiszen több mint 150 intézményvezető és sportszakember képviseltette magát a Magyar Sport Házában megtartott rendezvényen.

A Tanévnyitó Ünnepségen Szabó László, a FODISZ elnöke köszöntötte az ünnepség vendégeit, majd pedig felszólalt Dr. Deutsch Tamás, a MOB alelnöke, Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke, Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár, Aáry – Tamás Lajos oktatási ombudsman, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Radicsné Szerencsés Terézia, az EGYMI egyesület elnöke, Toponáry Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke, valamint Nagy Géza, a FODISZ szakértője.

A rendezvényen részt vett még többek között Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint a FODISZ mentorai közül Gécsek Tibor kalapácsvető, Kiss Lenke kosárlabdázó, Dunai Antal labdarúgó, és Fráter Viktória ritmikus sportgimnasztikázó.

A felszólalók egységesen képviselték azt az álláspontot, miszerint kiemelt jelentőséggel bír a magyarországi fogyatékos diákok sporthoz és mozgáshoz való hozzáférésének biztosítása, valamint olyan alternatívák nyújtása a diákok részére a sporton keresztül, amely célzottan segíti a társadalmi felzárkózásukat. Az előadók elismeréssel szóltak arról, hogy a FODISZ évről –évre egyre több fogyatékos gyermeket tud bevonni a diákolimpiai versenyrendszerébe, amely azért is bír nagy jelentőséggel, mert így szélesednek a gyermekek tanórán kívüli sportolási lehetőségei.

Az ünnepség keretein belül kerültek átadásra a FODISZ által alapított „Fogyatékosok Diáksportjáért FODISZ Díj” díjai. A díjakat a fogyatékosok sportjában kiemelkedő tevékenységet végző szakemberek kapták meg. A rendezvényen a FODISZ díjazta a 2013/2014-es tanévben legsikeresebb mozgássérült, látássérült, szervátültetett és tanulásban akadályozott diákokat, valamint felkészítő tanáraikat és edzőiket.

Jóleső érzés visszanézni az előző tanévre, hiszen a szövetség diákolimpiai versenyrendszerében mintegy 8500 fogyatékos sportoló vett részt közel 200 versenyen, több mint 150 oktatási intézményből, de talán még jobb érzés látni azt a nagyfokú aktivitást és érdeklődést az oktatási intézmények részéről, amit ma is tapasztalunk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy van létjogosultsága a munkánknak. A szövetség elnökeként megígérhetem Önöknek, hogy munkatársaimmal, és a FODISZ 20 megyei tagszervezetének szakembereivel azon leszünk a jövőben is, hogy minél több fogyatékos diáknak teremtsünk minőségi sportolási lehetőséget” – mondta Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke a Tanévnyitó Ünnepségen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.