Aranylabdás szobor

Kép: felvatták Albert Flórián egész alakos szobrát

Felavatták csütörtökön Albert Flóriánnak, a Ferencváros három éve elhunyt aranylabdás futballistájának egész alakos szobrát a Groupama Aréna főbejáratánál.

2014.08.07 21:59MTI
Fotó: MTI, Beliczay László

Az ünnepélyes eseményen részt vett többek között Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester, Orosz Pál, a futballklub ügyvezetője, Pintér Attila szövetségi kapitány, valamint Albert Flórián családtagjain kívül az egyesület baráti körének képviselői és korábbi labdarúgók is.

Fenyvesi Máté egykori játékostárs több emléket is felelevenített a 70 évesen elhunyt csatárról, kiemelve azt, hogy Albert a labdavezetés és a labdakezelés nagymestere volt, amikor pedig nála volt a játékszer, szinte lehetetlen volt tőle elvenni azt.

Megemlítette, hogy Albert könnyen tanult, s a pályán rendszeresen szórakoztatta társait szellemes megjegyzéseivel. Albert Flórián lánya, Albert Magdolna beszédében köszönetet mondott az egész alakos szoborért az ötletgazda Kubatov Gábornak, valamint a megvalósító Kligl Sándor szobrásznak. A bronzból készült alkotásról Albert Magdolna és ifj. Albert Flórián rántotta le a leplet, a mű csípőre tett kézzel, jobb talpa alatt labdával ábrázolja a Császárnak becézett futballistát.

A szoboravatás után került sor a Fradi Múzeum megnyitójára, amelyen Kubatov Gábor elmondta: ez Magyarország legmodernebb múzeuma. Köszönetet mondott az archív felvételekért a Magyar Távirati Irodának, a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak. A kiállításon az érdeklődők először láthatják egy helyen Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, Nyilasi Tibor 1981-es európai Ezüstcipőjét és az FTC által 1965-ben megnyert Vásárvárosok Kupája hiteles másolatát.

A tárlat végigvezeti a látogatókat a Ferencváros 115 éves történetén úgy, hogy közben nemcsak a labdarúgásban, hanem más sportágakban elért sikereket is feleleveníti. A múzeumban számos ereklye, serleg, korabeli mez és labda kapott helyet, ezek mellett korhűen berendezett öltözőszekrényeket is láthatnak az érdeklődők, akiknek tájékoztatását a falakra kihelyezett tabletek is segítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.