Budapestről indul az építész

Varga Csaba a 8051 méteres K3-ra indul

A világ 12. legmagasabb hegycsúcsa, a 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - meghódítására indul Varga Csaba nagyváradi építész pénteken Budapestről.

2014.06.20 01:30MTI

A Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorát gyártó cég, az expedíció segítője csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar állampolgárságú nagyváradi építész a 8035 méteres Gasherbrum II tavalyi sikeres meghódítása után indul most a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő Broad Peakre.

A közlés szerint Varga Csaba június 20-án indul útnak Budapestről, június 21-én indul Iszlamabádból Skarduba, onnan egynapos út vezet az utolsó faluba, Askoléba, ahonnan 7 napos gyaloglással érhető el az alaptábor.

Az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg a csúcs.

"Varga Csaba a gyönyörű, de egyben igen nehéz Broad Peaket a K2 kistestvérének, egyben előszobájának tekinti. Ha idén sikerül megmásznia, akkor jövőre reális esélyt lát a K2-expedícióra, ahol még nem járt magyar hegymászó.

Varga Csaba fontosnak tartja azt is, hogy expedíciói során felhívja a figyelmet az erdélyi, partiumi magyarság élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára" – olvasható az összegzésben. A tájékoztató felidézi, hogy a Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció.

A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot. Az expedíció történéseiről, részleteiről a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán folyamatosan beszámolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.