Etikai vizsgálatot indítottak a nő ellen

Csalással jutott fel a Mount Everest csúcsára a kínai hegymászó?

Etikai vizsgálat indult egy kínai hegymászónő ellen, akivel kapcsolatban felmerült, hogy helikopterrel "tette meg" az utat a Mount Everest legmagasabb csúcsa felé vezető első szakaszon.

2014.05.27 16:49MTI

Vizsgálatot indítottak a nepáli hatóságok annak megállapítására, hogy valóban helikopter segítségével jutott-e fel a Föld legmagasabb pontjára egy kínai hegymászónő, aki a jelenlegi szezonban elsőként mászta meg nepáli oldalról a 8848 méteres Mount Everestet. Helikopter használata súlyos etikai vétségnek számítana a csúcstámadások hagyományában a helyiek által Csomolungmának nevezett hegyen.

Alan Arnette, a Mount Everest krónikása szerint a kínai hegymászónő a lavinaszerencsétlenség után nem kapott engedélyt a mászásra, ezért úgy döntött, hogy helikopterrel teszi meg az utat a bázistábor és az 1-es tábor közti rettegett, szakadékok szabdalta Khumbu-gleccser fölött. A helikopternek húszszor kellett fordulnia, hogy felvigye őt, az öt serpát, a két szakácsot és a csomagokat.

Ez volt az első eset, hogy a nepáli hatóságok engedélyezték a repülést a térségben, ahol környezetvédelmi okokból eddig csak mentésben résztvevő légi járművek szállhattak fel. A 40 éves Wang Cheng azonban tagadja, hogy maga is igénybe vette volna a "könnyítést", és azt állítja, hogy csak a szakácsát és egy hordárját vitette légi úton a 6400 méter magasan fekvő 1-es táborba a múlt hétvégi csúcstámadást könnyítendő.

Fotó: Google Earth

A nepáli hatóságok először érvényesnek ismerték el a helikopter segítségével végrehajtott csúcstámadást, ám most azokat a korábbi sajtójelentéseket vizsgálják, amelyek szerint öt serpáján és két szakácsán kívül az alpinista maga is a helikopter fedélzetén tette meg az út legnehezebb, az alaptáborból a 6400 méter magasan fekvő 1-es táborba, a rettegett Khumbu-gleccseren át vezető szakaszát, amelyet ráadásul súlyosan megrongált az április 18-i lavinaszerencsétlenség, a Mount Everest történetének legtragikusabb balesete.

A 16 nepáli serpa életét követelő lavina magával sodorta a hasadékok szabdalta gleccseren kiépített ösvényeket, a mászást segítő köteleket és alumínium létrákat is. A korábbi katasztrófa miatt Wang Cheng nem kapott engedélyt a mászásra, ezért a kínai hegymászónő úgy döntött, hogy saját szakállára, helikoptert bérelve hódítja meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. A kínai alpinista egy rövid, a korrektségét bizonygató nyilatkozattól eltekintve megtagadta, hogy részletekbe menő kérdésekre válaszoljon a vitás ügyben.

A nepáli hatóságok csak mentésre, illetve felszerelés és ellátmány szállítására engedélyezik a helikoptereket. Egyelőre nem tudni, hogyan szankcionálják a kínai hegymászónőt, ha kiderül, hogy valóban "csalt" a mászásnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.