Egy héttel a rajt előtt...

Stadionra van pénz, metróra nincs? - sztrájkba léptek a metró dolgozói a nyitómeccs városában

"Ha van pénz az Itaquerao stadionra és a világbajnokságra, miért nincs pénz a tömegközlekedésre?"

2014.06.05 21:03MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdettek meg csütörtöktől a Sao Paulóban a metró és a felszíni helyi érdekű vasút alkalmazottjai, alig egy héttel az előtt, hogy a brazíliai nagyvárosban megrendezik a labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzését. A szakszervezet azt követően döntött a munkabeszüntetésről, hogy küldöttségének nem sikerült megállapodásra jutnia a vállalat vezetésével a dolgozók által követelt 16,5 százalékos béremelésről.

"Ha van pénz az Itaquerao stadionra és a világbajnokságra, miért nincs pénz a tömegközlekedésre?" - tette fel a kérdést Altino Melo Dos Prazeres szakszervezeti elnök. A húszmilliós agglomerációban - ahol naponta 4,5 millióan használják a metrót és a HÉV-et - hatalmas dugók alakultak ki, miután a kormányzat a helyzetre tekintettel engedélyezte, hogy az autósok behajtsanak a normális esetben előlük elzárt városközpontba.

A leghosszabb torlódás 209 kilométeres volt, ami csúcsnak számít az idén. Számos állomáson rongálások történtek, a feldühödött utasok megrugdosták az állomások zárt ajtóit és egyes helyeken letépkedték azokat. Egyes helyeken a HÉV-síneken tüntettek, de a rendőrök kiérkezésekor feloszlottak. A metró vezetése jelezte, hogy nyitott a további tárgyalásokra, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasokat ne érje kár.

Szerdán egyébként egy bíróság arra kötelezte a szakszervezetet, hogy a csúcsidőszakban ne sztrájkoljon, de a vonatvezetők végül nem engedelmeskedtek az ítéletnek, annak dacára, hogy a szakszervezetüknek naponta 44 ezer dollárnak megfelelő (közel 10 millió forint) büntetéspénzt kell kifizetni. A metró és a HÉV a legfontosabb közlekedési eszköz az Itaquerao futballstadion megközelítéséhez is, ahol a vébé nyitómeccse és öt másik mérkőzés lesz. Két héttel ezelőtt a buszsofőrök sztrájkoltak, káoszt okozva a brazil nagyvárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.