Szocsi előtt

NOB-verdikt: ne reklámozzák a homoszexualitást az Olimpián!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság emlékezteti a szocsi olimpián részt vevő sportolókat arra, hogy a játékok alatt tartózkodjanak a tüntetésektől és a politikai megnyilvánulásoktól, beleértve a homoszexualitás propagálását tiltó orosz törvény elleni tiltakozásokat is.

2013.12.09 21:03MTI
Fotó: sochi.com

Thomas Bach, a NOB német elnöke azt mondta, a levélben foglaltakat a végrehajtó bizottság várhatóan kedden hagyja jóvá. A leveleket ezután elküldik azoknak a nemzeti olimpiai bizottságoknak, amelyeknek sportolói ott lesznek Szocsiban. A NOB a felszólító levélben az olimpiai Charta egyik szabályára hivatkozik: "Az olimpián és a versenyhelyszíneken tilos bármilyen tüntetés, illetve politikai, vallási vagy faji megkülönböztetés."

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó orosz törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Emiatt felvetődött a kérdés, mi történik majd akkor, ha a szocsi olimpián egy szurkoló vagy sportoló olyan kijelentést, illetve gesztust tesz, amely propagandaként értelmezhető. Putyin ezzel kapcsolatban szeptemberben kijelentette: ilyen esetekben nem lesz büntetés, de semmiképpen nem szeretne engedélyezni egy melegfelvonulást az olimpián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.