Atlétikai vb

Usain Bolt visszaadta a sportág hitelét

Szakértők szerint Usain Bolt vasárnapi, 100 méteres győzelmével javított a dopping beárnyékolta sportág megítélésén a moszkvai szabadtéri atlétikai világbajnokságon, ahol keményen megdolgozott újabb vb-aranyáért.

2013.08.12 12:17MTI
Fotó: MTI

A hatszoros olimpiai bajnok, 26 éves jamaicai szupersztár - akit két évvel ezelőtt, Teguban kiugrás miatt kizártak a 100-as fináléból - az eső, valamint gyenge rajtja ellenére idei legjobb idejével, 9.77 másodperccel diadalmaskodott, s ezzel második vb-címét nyerte a klasszikus sprinttávon.

A szakemberek emlékeztetnek rá, hogy régen volt olyan eset, amikor Boltnak igazán meg kellett dolgoznia a győzelemért, a vasárnapi finálé azonban megmutatta, hogy egy világcsúcs nélküli szoros csata is van olyan értékes, mint egy szinte ellenfelek nélküli szólódiadal.

A sprinter - csakúgy, mint a 2009-es vb-n, valamint a 2008-as és 2012-es olimpián - triplázni szeretne az orosz fővárosban, azaz a félkörös távon és a 4x100-as váltó tagjaként is győzni akar.

"Mostantól nagyon várom már a 200 métert. Semmit nem ígérhetek, de ahogy mindig, mindent bele fogok adni. Remélem, a körülmények is segítenek majd" - fogalmazott vasárnap este Bolt, aki elárulta, hogy a 100-as döntőben meglepte a hirtelen jött eső.

"Szerettem volna gyorsabban futni, de az időjárás miatt ez nem ment. És valahogy a pálya is másmilyen volt, mint amilyeneken eddig versenyeztem. De egyelőre még nem tudom, hogy a különbség jó vagy rossz" - fogalmazott.

A dopping témája a finálé utáni sajtótájékoztatón is felmerült, de Bolt nagyon örült, amikor nem erről, hanem a futballhoz és kedvenc csapatához, a Manchester United fűződő viszonyáról kérdezték. Elárulta ugyanakkor, hogy:

"Ha újra választanom kellene, akkor is a futást választanám. Ez egy istentől kapott tehetség, amit ki is használok" - mondta, hozzátéve, hogy teljesítményével szeretné motiválni az embereket, mondván: "Minden lehetséges."

Az atlétikát több doppingbotrány is megrázta a közelmúltban: lebukott a sprinter amerikai Tyson Gay, a jamaicai Asafa Powell és Veronica Campbell-Brown, Törökországban pedig 31 sportolót tiltottak el tiltott szerek használatáért.

Közben újabb doppingügyre derült fény a moszkvai szabadtéri atlétikai világbajnokságon: a legújabb lebukott a trinidadiak sprintere, Kelly-Ann Baptiste.

A 26 éves versenyző két éve, Teguban harmadik lett női 100 méteren, s ott volt az orosz fővárosban is, de röviddel a rajt előtt - csapattársa, Semoy Hackett társaságában - elutazott.

"A két atléta távolléte kapcsolatos a doppinggal" - közölte hétfőn hazájuk atlétikai szövetsége.

Baptiste - aki második lett a júliusi, budapesti Gyulai István emlékversenyen - 10.83 mp-cel az idei 100-as világranglista harmadik helyén áll.

A vb előtt több doppingbotrány is megrázta az atlétikát: lebukott a sprinter amerikai Tyson Gay, a jamaicai Asafa Powell és Veronica Campbell-Brown, Törökországban pedig 31 sportolót tiltottak el tiltott szerek használatáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.