2012

Usain Bolt és Serena Williams az év sportolói

A világ legnagyobb sport egyetemeként számon tartott intézménye, az Amerikai Sport Akadémia (USSA) döntésének értelmében a jamaikai atléta, Usain Bolt és az amerikai teniszcsillag, Serena Williamst lett az év sportolója. A két világsztár más tekintélyes intézmény szerint is 2012 legjobbja volt.

2012.12.31 14:42ma.hu

Az év során rengeteg remek sportolót és sportteljesítményt láthattunk, és ennek fényében eldönteni azt, hogy ki volt az év legjobbja, igen nehéz feladat. Több elismert szaklap és szervezet szavazása alapján is a Bolt, Williams duó végzett az élen, így ha valaki másképpen is vélekedik, azért az biztos, hogy ők a legjobbak között a vannak.

A két klasszis korábban a L’Equipe francia sportnapilap értékelése alapján is az év sportolója lett, persze ez az elért eredményeiket tekintve nem is csoda. A francia újság harmadik alkalommal ítélte a címet Boltnak, míg a nőknél az amerikai először érdemelte ki a rangos elismerést, de nemzetközi tenisz hírek és blogbejegyzések is kiemelték éves teljesítményét.

A női tenisztornákat szervező WTA ugyancsak Williamst választotta meg az év teniszezőjének, míg a jamaikai immáron negyedszer nyerte el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség „Év sportolója” címét.

A sprinter díjazása az amerikai egyetem részéről egyáltalán nem meglepetés, hiszen Bolt az első a világon, aki meg tudta védeni száz, kétszáz és 4x100 méteres gyorsváltó olimpiai címét is.

Az év női sportolója díj nem volt ennyire egyértelmű, de a szakértők úgy látták, hogy a 31 esztendős teniszező folyamatos fejlődésen ment keresztül az év során. A kezdeti nehézségek ellenére nyerni tudott Wimbledonban és a US Open is, valamint olimpiát nyert párosban és egyéniben is.

Williams az évzáró isztambuli világbajnokságon sem talált legyőzőre, és végzett a WTA ranglistáján a harmadik helyen.

Az amerikai intézmény listáján Boltot minden idők legsikeresebb olimpikonja, a londoni játékokat követően visszavonuló Michael Phelps és a szerb Novak Djokovic követte, míg az amerikai teniszező Missy Franklin úszót és Lindsey Vonn sielőt előzte meg.

A két világsztárt egyébként a Nemzetközi Sportújságíró-Szövetség (AIPS) ugyancsak 2012 legjobbjának ítélte. A sportújságírók véleménye szerint az év csapata a spanyol labdarúgó-válogatott volt.

A magyar publicistáknál talán a női kézilabda válogatott lenne a befutó, hiszen Karl Erik Böhn csapatának Eb bronzérme felér egy vb-sikerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.