Olimpiai bajnok lenne a robot

Videó: Gyorsabban fut, mint Usain Bolt!

A DARPA négylábú robotgepárdja már gyorsabban fut, mint Usain Bolt, de az igazi nagymacskákhoz képest még mindig nagyon lassú.

2012.09.07 11:35Konrád - ma.hu

Úgy tűnik, az emberek újabb meccset vesztettek el a robotokkal szemben. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége által közzétett videó bemutatja, amint a gepárdok anatómiája által inspirált robot 45,5 km/órás sebességgel szalad, mielőtt megbotlik és “arcra” esik.

Ezzel leelőzi a világ leggyorsabb emberét az olimpiai győztes Usain Boltot, aki 2009-ben 44,7 km/órás sebességével állított rekordot 100 méteren. Persze a robotnak még sokat kell edzenie, hogy utolérje hús-vér rokonait, hiszen nem is olyan rég egy gepárdnál 98 km/órát mértek az egyik amerikai állatkertben.

Arról nem is beszélve, hogy a robot egyelőre csak futógépen tudta produkálni ezt a sebességet, ráadásul nem volt rajta az energiáját biztosító szerkezet. A DARPA mindenesetre bejelentette valamikor a jövő év során kezdik meg a prototípus tesztelését terepen. Itt valószínűleg nem lesz képes ekkora sebességet elérni, mikor gyökerek és kövek akadályozzák futását.

Kérdés azonban, hogy mikor éri utol a robottechnológia a természetet. A DARPA alig fél éve büszkélkedett azzal, hogy a robotgepárd 29 km/órával volt képes futni, amivel rekordot döntött. Ha 6 hónap alatt sikerült ennyivel gyorsabbá varázsolni, akkor nem lesz szükség túl sok időre, míg a robotok képesek lesznek egy élő gepárd sebességével futni.

A Boston Dynamics által készített robot célja, hogy olyan terepen is képes legyen gyorsan haladni ahol a kocsik és teherautók nem képesek közlekedni. Ezzel gyorsan képesek lehetnek reagálni vészhelyzetekre és egyéb védelmi támogatásra is használhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.