Csütörtökön érnének fel

Újabb csúcstámadást tervez a Nanga Parbat-expedíció

Csütörtökre tervezi az újabb csúcstámadást az aradi Török Zsolt vezette romániai Nanga Parbat-expedíció. Kedden az expedíció négy tagja elérte a 7300 méteren levő ötös tábort. A csapat tagjai azt tervezik, hogy szerdán tovább haladnak, és egy köztes megállóval csütörtökön jutnak fel a csúcsra.

2013.07.16 18:12MTI
Fotó: MTI

A szerdai megállást azért iktatják be, hogy az útnak egy veszélyes szakaszát még napvilágban tehessék meg. A csapat haladását kedden az erős szél nehezítette. "Ezt leszámítva tiszta és napos az idő, a völgyeket felhőtenger tölti be" - idézte Török Zsolt helyzetjelentését a hegymászó honlapját vezető élettársa, Vincze Minerva.
 
A romániai csapatnak korábban a kedvezőtlenre fordult időjárási viszonyok miatt kellett lemondania a július 6-ra tervezett csúcstámadásról. Az expedíció tagjai június 15-én állították fel 5100 méter magasan az alaptábort. Kis híján meghiúsította terveiket az a június 23-i terrorcselekmény, amelynek kilenc hegymászó esett áldozatául. 

Az eseményt követően a pakisztáni hatóságok előbb leparancsolták a hegymászókat a Nanga Parbat oldaláról, később mégis lehetővé tették az expedíció folytatását. Az alaptábort pakisztáni rendőrök biztosítják. A Pakisztán és Kasmír határán húzódó 8125 méteres Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.