Új magyar rekord kísérlet!

Indul a Nanga Parbat Expedíció!

Klein Dávid, Ian Overton és Ács Zoltán 2013-2013 telén arra készülnek, hogy oxigénpalack használata nélkül érjék el Földünk kilencedik legmagasabb pontját, a Nanga Parbat csúcsát.

2012.12.15 08:12napiotthon.hu

Az EDGE 8000 - Eseményhorizont égisze alatt Klein Dávid, Ian Overton és Ács Zoltán 2013-2013 telén arra készülnek, hogy a Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat Expedíció (2012-2013) keretében, oxigénpalack használata nélkül érjék el Földünk kilencedik legmagasabb pontját, a Nanga Parbat csúcsát, a hegymászás történetében először, télen.

A Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat Expedíció (2012-2013) a hegy Diamir falán, a Kinshofer útvonal (1962) egy variációjával próbálkozik, amit a Simone Moro - Denis Urubko páros kezdeményezett 2011-2012 telén. Az expedíció december végén veszi kezdetét (indulás Budapestről, a Liszt Ferenc reptérről). Dávid, Ian és Zoltán várhatóan január első hetében érik majd el a 4200 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra várhatóan február közepén kerül majd sor.

A világon összesen 14 hegycsúcs magassága haladja meg a 8000 métert. Ezek mindegyike egy gigászi gyűrődés-lánc mentén - a Hindukus, Karakorom és Himalája hegységek vonulatában - található, Közép-Ázsiában. A Nanga Parbat szó jelentése: „meztelen hegy”Az expedíciót jól képzett meteorológus csapat segíti itthonról időjárás előrejelzéseivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.