Zavargások

1 nap a Konföderációs kupáig, 1 év a foci Vb-ig, Brazília lángokban

Sao Paolo belvárosában a rendőrség csütörtökön könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetés feloszlatására. Néhányan megsérültek és közel kétszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök.

2013.06.14 21:16MTI
Pelé egy évvel a Vb-rajt előtt, fotó: MTI

Erőszakos tüntetések söpörtek végig Brazília több városán az elmúlt héten, legutóbb a tömegközlekedési díjak emelkedése miatt Rio de Janeiro és Sao Paolo utcáin. Az országban erősödik az általános elégedetlenség az infláció növekedése, a bűnözés és az elégtelen szolgáltatások miatt. Rio de Janeiróban több mint kétezren, Sao Paolóban körülbelül ötezren tüntettek a busz- és metrójegyek árának mintegy tíz százalékos emelkedése miatt csütörtökön, mindössze két nappal a Konföderációs Kupa nemzetközi futballtorna kezdete előtt.

Nyolc napon belül ez volt a negyedik alkalom, hogy Sao Paolo közlekedését teljesen megbénították a tiltakozások. Rio de Janeiróban és a déli fekvésű Porto Alegre városában is kivonultak az utcára a tüntetők - így többen attól tartanak, hogy a megmozdulások átterjednek más brazil városokra is. Sao Paolo belvárosában a rendőrség csütörtökön könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetés feloszlatására. Néhányan megsérültek és közel kétszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök. A város egyik főútján jelentős károkat okoztak a tiltakozók, akik közül néhányan Molotov-koktélokat dobáltak. Rendőrségi jelentések néhány betört kirakatról és mintegy tíz kiégett buszról is szóltak.

A metróban keletkezett károkat 50 ezer dollárra becsülték. A tüntetők beszámolói alapján a lakosság növekvő frusztrációja a gyilkosságok számának megemelkedésétől kezdve az abortuszellenes törvényeken át egészen a túlzsúfolt és elégtelen tömegközlekedésig számos társadalmi problémára vezethető vissza. A busz- és metrójegyek árának emelkedését a hatóságok a növekvő inflációra és a gazdasági teljesítmény csökkenésére fogták.

A tiltakozásokat többnyire egyetemisták vezették, de a hatóságok szerint a tüntetőkhöz anarchista csoportok is csatlakoztak, amelyek csupán a rendőrökkel való összetűzéseket keresik. Néhányak szerint a Sao Paolói tüntetéseket az isztambuli események ihlették, csütörtök éjszaka többen is "A békének vége, Törökország itt van!" jelmondatot skandálták. A tüntetések megnehezítik Brazília felkészülését a hat helyszínen a hét végén kezdődő Konföderációs Kupára, valamint a jövő hónapban esedékes pápai látogatásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.