Buszon

Loki-Fradi után: szakszerűtlen és aránytalan volt a könnygáz alkalmazása - videó!

A könnygáz alkalmazása nem állt arányban a szurkolói csoport passzív ellenálló magatartásával.

2013.05.29 17:20Havariapress
Ez még a meccs (Fotó: MTI)

Szakszerűtlennek és aránytalannak találta az országos rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálat a könnygáz alkalmazását a május 26-án, Debrecenben megrendezett labdarúgó-mérkőzést követő rendőri intézkedés során. Május 26-án rendezték meg Debrecenben a DVSC-FTC bajnoki labdarúgó mérkőzést. A mérkőzést követően került sor rendőri intézkedésre, mert több szurkoló nem szállt fel az őket a vasútállomásra szállító buszra, folytatták csapatuk ünneplését, miközben még pirotechnikai eszközöket, füst-, köd-, valamint fénygránátokat dobáltak. A csoportból egy 25 éves budapesti férfit kiemelték a rendőrök, vele szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek. A szurkolói csoport ezt követően a rendőröket hangosan szidalmazta, s nem voltak hajlandóak a buszra felszállni.

A rendőrök ekkor vetették be a könnygázt - mint a rendőrség közleményében áll - annak érdekében, hogy az autóbuszok elérjék a menetrend szerint közlekedő vonatot. 10-12 alkalommal fújtak könnygázt a rendőrök a szurkolókra, hogy megtörjék ,,passzív ellenállásukat". A könnygázból jutott azoknak is, akik már felszálltak a buszra, ekkor sérült meg egy 9 éves kislány is. A könnygáztól megsérült gyermeket a mentők a helyszínen ellátták, majd szüleivel együtt, a rendőrök a vasútállomásra szállították.

Az országos rendőrfőkapitány által a történtek másnapján elrendelt vizsgálat megállapítása szerint, a rendőrök könnygázt nem fújtak a buszba, a szél hordta azt oda. A könnygáz bevetése - a vizsgálat megállapítása szerint - szakszerűtlen és aránytalan volt. Szakszerűtlen, mert a könnygáz az autóbusz nyitott ajtaján és ablakain keresztül bejutott a zárt térbe, ezért már a buszon tartózkodók egy része is leszállt a járműről. Aránytalan, mert a könnygáz alkalmazása nem állt arányban a szurkolói csoport passzív ellenálló magatartásával, az intézkedés célja elérhető lett volna enyhébb kényszerítő eszközökkel vagy akár azok mellőzésével is. Az országos rendőrfőkapitány utasította a Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitányt, hogy a könnygáz alkalmazására utasítást adó csoportparancsnok felelősségét fegyelmi eljárás keretében vizsgálja ki.

Csak nagykorúaknak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.