Derbi

Videók és képek a Fradi-Újpest poklából

Petárdák, füstbombák, félelmetes hangulat, verbális és néhol nemcsak verbális összecsapások, de a lényeg: remek futball, szuper atmoszféra, mindez a Fradi-Újpest derbin.

Képekben a Fradi-Újpest pokla. Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.03.11 07:00ma.hu

Egy derbi mindig derbi marad, de ha épp a Fradi stadionjának búcsúmeccséről van szó, miközben az Újpest egy 0-6-os tragédián van túl, akkor az bizony egészen különleges csemege. Így volt ez a március 10-i bajnoki rangadón is. 17 ezer hazai, 1400 vendégjegy fogyott el már hetekkel a találkozó előtt, ami jól jelezte: a mindig különleges derbi a szokottnál is speciálisabb lesz.

Mindez kora délután érezhető volt már Újpest-Városkapunál, ahol a másfél ezer lila drukker gyülekezett. Összecsapások a rendőrökkel, sörös üvegek a rendőrség, gázspray a drukkerek felé, petárdák robbantása a saját szurkolók, a rendezők és a rendőrök között, felfokozott hangulat, adrenalin a hegyekben, üzenet a zöldeknek.

Gyülekező Újpesten

A két különmetró, mely a Népligetig vitte a vendégdrukkereket, zsúfolásig megtelt, igaz, szigorú rendőri felvezetésben volt része a liláknak, így balhé itt nem volt.

Ellenben az Albert stadion bejáratánál igen, a régi jó ismerősök nem meglepő módon barátságtalanul fogadták egymást. A szokásos verbális csatározás ezúttal sem hiányozhatott, a két tábor bőszen mutogatott egymásnak és a megszokott, ezen a helyen idézhetetlen rigmusok sem hiányoztak.

Tombol a Fradi-tábor

Aztán a két gárda bevonulása megmutatta, milyen szép tud lenni a futball és az azt kísérő millió. A stadion 90%-a zöld-fehérbe borult, emlékezve a létesítmény közel negyven évére, miközben a vendégtábor székely zászlók sokaságát emelte a magasba a Székely Autonómia Napja alkalmából. Felemelő látványt nyújtott az Albert Stadion.

Gyönyörű élőkép a bevonuláskor

És ezúttal nemcsak a lelátó tett ki magáért, hanem a pályán is nagyot alkotta a felek. Helyzetek mindkét oldalon, magyar szinten nagy iram, izgalmak a köbön.

Azért a két tábor egy pillanatra sem feledte egymást, petárdák szálltak egymás és a rendőrök felé, az újpestiek Fradi-sálakat, a zöldek lila zászlókat égettek. Majd a hazai tábor olyan pirotechnikai bemutatóba kezdett, melyet Görögországban is megirigyelhetnének.

Lángokban a lelátó

A találkozón a fenti petárdákon, relikviaégetéseken és verbális összecsapásokon felül kisebb balhék is voltak, Böde vívott szópárbajt 1400 újpestivel, aminek petárdazápor, elégetett és pályára dobott székek lettek az eredményei, míg a másik oldalon Kabát részesült hasonló fogadtatásban egy szögletnél.

A végén a Fradi örülhetett egy kései gólnak köszönhetően, bár a múlt heti 0-6-os zakó után talpra álltak a lilák is, és emelt fővel zárhatták a derbit. Bár ez aligha vigasztalta az újpestieket, amit jól demonstrált, hogy még órákkal a lefújás után is folyamatosan szirénázó rendőrautók cirkáltak Újpest utcáin.

Mindenesetre a derbi – mind a pályán, mind a lelátón – méltó volt hagyományaihoz. Bárcsak hétről-hétre ilyen iramú és hangulatú találkozók zajlanának a magyar pályák mindegyikén.

Összefoglaló a találkozóról ide kattintva!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.