Innen sem lesz könnyű továbbjutni

Bemutatkozik a "D" csoport is

Bár a "C" csoport már kisajátította magának a "halálcsoport" elnevezést, azért a "D" jelű kvartett tagjai sem panaszkodhatnak. Pontosabban szólva, dehogyis: éppenhogy panaszkodnak, mivel igen erős csoportba kerültek.

2008.06.10 11:15ma.hu

Spanyolország, Görögország, Svédország, Oroszország. Igazi (orosz) rulett. Igazi „vegyes felvágott”, már ha meg nem haragszanak a fent nevezett nációk képviselői. Miért is mondjuk ezt? 

A csapatok között találhatunk aktuális Európa-bajnokot (Görögország), aktuális UEFA-kupa győztesre épülő csapatot (Oroszország), világsztárokat felvonultató együttest (Spanyolország), és Svédországot… Nézzük tehát a „D” jelű csoportot, amelyik az utolsóként mutatkozik be az Eb-n, de könnyen lehet, hogy ebből a négyesből még valamelyik csapat messzire eljut a kontinens tornán. 

Az előbbi felsorolásnál udvariatlan módon nem illettük jelzővel a svéd csapatot. Nos, ez nem azért történhetett meg, mert róluk nincs mit írni, hanem mert a jelenlegi erőviszonyok, és a nemzetközi futballban jelenleg uralkodó állapotok alapján talán a svédekről a legnehezebb valami igazán érdekes, figyelemfelkeltő információt megejteni a fenti négy együttes közül. 

Ez persze nem feltétlenül erőviszonybéli rangsorolás, sőt. A svéd csapat igenis nagyon masszív együttes, csak éppen a jelenlegi keret nem hemzseg olyan játékosoktól, akiktől joggal várhatná el a svéd közvélemény: ezek a fiúk most nagyot alakítanak az Eb-n. Merthogy az igazat megvallva, az Interben játszó (parádézó) Ibrahimovicon, a Manchesterben City kapusán Andreas Isakssonon, a West Ham United középpályásán Ljungbergen , és persze a nagy visszatérő Henrik Larssonon kívül nem nagyon találunk a svéd keretben olyan játékost, aki megdobogtatná a szívűnket. 

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jó focisták a svédeknél, csak éppen azt, hogy a jelenlegi keret leginkább „iparosokat”, sokat futó, precízen játszó futballistákat vonultat fel leginkább, nem pedig a stílusos, szép futball képviselőit. Ettől persze még messzire juthat a svéd csapat, sőt, ha például a görög válogatott formáját nézzük, még a továbbjutásra is esélyesek az északiak.

Henrik Larrson - Svédország


És ha már a görögök. A futballban örök érvényű alapszabály, hogy a címvédő mindig esélyes egy nagy tornán. Legyen bármennyire rossz formában, a címvédő azért címvédő, hogy számolni kelljen vele. Nos, lehet, hogy ezen az Eb-n megdől egy aranyszabály. 

Mert hát a jelenlegi görög válogatottról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy komoly esélyese volna ennek az Európa-bajnokságnak. A selejtezőket még nagyon magabiztosan vette a címvédő (saját bőrünkön tapasztaltuk meg), hogy aztán a felkészülési időszakban olyan pocsék játékot mutasson be, amely nem illik az aktuális Európa-bajnokhoz. A szövetségi kapitány, Otto Rehhagel próbája keverni a kártyáit, de a látszat azt mutatja, hogy nem túl ideálisan. 

Vannak ugye a „régiek” (Nikopolidisz,Dellasz , Gumasz, Ancasz, Liberopulosz , Baszinasz, Jannakopukosz), szinte a fél csapat, akik közül jó páran már nem olyan fittek és dinamikusak, mint voltak négy évvel ezelőtt. És vannak a fiatalabb generáció tagjai (Torosszidisz, Szamarasz, Spiropulosz, Gekasz) akik pedig még talán nincsenek felnőve egy ekkorra feladathoz. Van tehát dolga Rehhagel mesternek, hogy megtalálja az ideális felállást annak érdekében, hogy az aranyszabály valóban aranyszabály legyen, és tényleg legyen esélye a címvédőnek.

Baszinasz - Görögország


És akkor nézzük a ma esti másik összecsapás, a spanyol-orosz mérkőzés résztvevőit, először talán a spanyolokat. Nagy valószínűséggel kevés téma volt az Eb előtt, ami nagyobb visszhangot váltott volna ki, mint az, hogy szerepelhet-e a spanyolok és a Real Madrid „ikonja”, Raul az Eb-n vagy nem. 

A válasz rövid, a magyarázat annál hosszabb. Merthogy nem. Luis Aragones szövetségi kapitányt senki nem érti, és nagy valószínűséggel nem is érteni kell ezt a helyzetet, hanem belelátni volna jó. Arra pedig nincs lehetőségünk, így csak találgatunk. A találgatások közepette pedig egyértelműnek látszik, hogy Aragones valamiért nincs kibékülve Raullal. Mivel Raul futball tudása nyitott könyv mindenki számára, és a vak is látja, hogy sokad virágzását éli az örökifjú csatár, ezért hát biztosak lehetünk abban: Aragones valami más okból nem vitte ki magával az Eb-re Rault. 

Jó csatárból persze így sincs hiány a spanyoloknál, elég ha csak David Villa-t, vagy a Liverpoolban szenzációs idényt záró Fernando Torrest említjük. Ők egyébként meghatározó szereplői lehetnek a tornának. És a bombaerős spanyol középpálya tagjai is meghatározó szereplők lehetnek, hiszen mind-mind világsztárok egytől–egyig. 

Andres Iniesta és Xavi a Barcelonából, Cesc Fabregas az Arsenalból, Xabi Alonso a Liverpoolból… Félelmetes névsor, és ha csak a neveket nézzük, gyorsan túlzásba is eshetünk: ez a csapat valóban komoly esélyese az Eb-nek. Igen ám, igaz ez akkor, ha ezek a játékosok képesek egyfelé húzni, összhangot alkotni egymással. Ez pedig nem könnyű feladat, ha ennyi sztárról van szó. Lesz hát dolga Aragonesnek. 

Már rögtön ma este, az oroszok ellen. Azok ellen az oroszok ellen, akik nagyon csendben, ám annál elszántabban készülnek. A Zenit is úgy indult neki az UEFA-kupának, hogy fontos a sorozat, de majd meglátjuk mi lesz. Talán még ők sem hiszik el, hogy mi lett. Mármint hogy megnyerték. Amennyiben a Zenit labdarúgói képesek lesznek átmenteni a formájukat az Eb-re, úgy tényleg komoly meglepetést okozhat az orosz válogatott. 

Hiszen az Arsavin, Pogrebnyak csatárduó úgy ismeri egymást gondolatát, mintha testvérek volnának. Együtt játszanak hétről-hétre, így nagyon jó párost alkothatnak az Eb-n is. Feltéve, ha szegény Pogrebnyak felépül a ma esti mérkőzésig. Az UEFA-kupa döntőt ki kellett hagynia sérülés miatt. Az Eb-t nagyon nem szeretné. Érthető. 

Ha ugyanis meglepetést okoz az orosz csapat, akkor nem kis meglepetést tartogatnak. A tapasztalat legalábbis ezt mutatja…

Fernando Torres - Spanyolország


Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.