"Szakmai start" az Eb-n

Az első éles meccsek következnek

Habár már két napja zajlik az Európa-bajnokság, és volt már részünk érdekes, szép pillanatokban, az eddigi párosítások nem igazán hozták lázba a semlegs szurkolókat. Ilyen értelemben, ma valóban élesedik az Eb. Hollandia-Olaszország. Nézzük, miért is igazi csemege a ma esti mérkőzés a "C" csoportban. Az olasz csapat esélyeit latolgatjuk.

2008.06.09 09:22ma.hu

Először az aktuális világbajnokról, az olasz csapatról ejtsünk pár szót.. A selejtezők során egy olyan csoportban akadtak kisebb gondjai a taljánoknak, ahonnan tényleg nem volt diadalmenet a továbbjutás (Franciaország, Ukrajna, Skócia). 

A skótok olyannyira belehúztak, hogy a selejtezősorozat vége előtt két fordulóval még továbbjutó helyen álltak az olaszok és franciák előtt. Aztán megrázták magukat a nagyok, meg a skótok is hibáztak, de a lényeg: az olaszok nem minden gond nélkül masíroztak ide az Eb-re. 

Itt aztán most nagyon fogadkoznak. Mármint a játékosok. Merthogy Roberto Donadoni szövetségi felettébb nyugodt és filozófikus nyilatkozatot tett az Eb rajtja előtt, amikor már eldöntött tény volt: Cannavaro sérülése súlyos, és biztosan nem játszhat az Eb-n: "Nem várok csodát. Hiszem, hogy a szükséges munkát elvégeztünk, lesz, ahogyan lennie kell." 

Érdekes megnyilvánulás, nem az olasz temperamentum ékes megtestesítése, de nagyon lehet, hogy most éppen ez a hozzáállás vezet eredményre majd. Fárasztó, és izgalmaktól sem mentes idényen vannak túl az olasz labdarúgók, ráadásul nem túl sikeres évet zárt az olasz focisták többsége. 

Merthogy a bajnok Interből csupán Materazzi képviselteti magát, a Milánnak nem volt túl jó éve, a Roma inkább csalódott az ezüstérem miatt, mintsem örülne a kupa győzelemnek. És hát ugye ebből a két csapatból játszanak a legtöbben a válogatottban. 

Vagyis hát pontosítsunk: akik igazán jó hangulatban jöttek az Eb-re, azok a másodosztályból feljutva a harmadik helyen végző Juventus futballistái. Köztük is a nagyon jó idényt záró Buffon, és az örök ifjú Del Piero. Egyébiránt ez a két játékos akár meghatározó is lehet az olasz válogatott Eb-szereplését illetően. Merthogy mindketten nagyon jó formában vannak, és annak ellenére „harapósak”, hogy finoman is fogalmazva: nem az első világversenyünkre készülnek. 

Akiről még szólni kell az nem más, mint az Európa-bajnokság egyik gólkirály várományosaként Svájcba érkező Luca Toni. A Bayern Münchenél első szezonját letudó hórihorgas csatár fantasztikus idényt zárt. Számolatlanul rugdosta a gólokat mind a Bundesligában, mind pedig az UEFA-kupában, nem ő tehet róla, hogy a Bayern nem triplázott (a bajnoki cím és kupagyőzelem összejött).

Azt még nagyon fontos kiemelnünk, hogy jó pár futballistának talán ez lesz az utolsó lehetősége arra, hogy nagyot dobbantson. Az olasz futballban ugyanis érik már a generáció váltás, aminek a jeleit a jelenlegi keret is tükrözi. Merthogy nézzük csak: Del Piero (34 év), Materazzi (35 év), Panucci (35 év), Camoranesi (32) Zambrotta, Ambrosini, Perrotta (31 év). 

Nem arról van szó, hogy aggastyánok játszanak az olasz válogatottban, de az új szelek már fújdogálnak, és ezt érzik az idősebb generáció tagjai. Így hát nagy valószínűséggel csipkedni fogják magukat, minthogy csipkedniük kell magukat a fiatal titánoknak is (Aquilani, Chiellini, De Rossi), akiknek komoly kiugrási lehetőség ez az Eb. 

Motiváció tehát akad bőven az olasz csapatban játszó futballisták számára. És bár talán eddig végig azt kerestük: ki, miért lehet motivált, ennek megválaszolására elegendő egy rövidke mondat is: az aktuális világbajnok most akár két címet birtokolhat két éven keresztül. Kell ennél nagyobb motiváció?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.