Nem változnak a helyezések

Senki nem kapja meg Armstrong Tour de France-győzelmeit

Senki nem kapja meg a doppingolás miatt Lance Armstrongtól elvett hét Tour de France-elsőséget a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) pénteki döntése értelmében.

2012.10.26 17:51MTI

"Az illetékes testület úgy határozott, hogy az ominózus években nem hirdet győztest, és egyetlen helyezést sem változtat meg Armstrong eredményeinek törlése miatt" - olvasható az UCI közleményében, amelyben egyúttal felszólították az amerikai kerekest és a doppingolást bevalló egykori klubtársait, hogy fizessék vissza pénzjutalmaikat. A szervezet ezzel a döntéssel tiszteletben tartotta a Tour szervezőinek kérését, Christian Prudhomme, a világ legrangosabb körversenyének igazgatója korábban ugyanis jelezte, az lenne a szerencsés, ha senki nem kerülne a megüresedett első helyekre, mert akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág.
 
"Már befejeztem a karrieremet, és ahogy mindig is mondtam, büszke vagyok a második helyezéseimre, így nem érdekel különösebben, hogy nem kapom meg Armstrongtól az elvett győzelmeit" - mondta a német Jan Ullrich, a Tour 1997-es bajnoka, aki háromszor (2000, 2001, 2003) végzett Armstrong mögött másodikként a francia körversenyen. Az UCI - bizonyítottnak tekintve azt, hogy éveken át szisztematikusan doppingolt - megfosztotta Armstrongot az 1998 augusztusa után elért összes eredményétől, így a hét Tour de France-elsőségétől, és örökre eltiltotta a versenyzéstől. 

A Lance Armstrong által megnyert Tourok második helyezettjei: 
1999: Alex Zülle (svájci) 
2000: Jan Ullrich (német) 
2001: Ullrich 
2002: Joseba Beloki (spanyol) 
2003: Ullrich 
2004: Andreas Klöden (német) 
2005: Ivan Basso (olasz)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.