Június 7. és 29. között hanyagolják az autókat

Foci-Eb: érdemesebb lesz a tömegközlekedési eszközöket használni

Mintegy százezer szurkolót várnak meccsnapokon az osztrák fővárosba, akiktől azt kérik, hogy használják inkább a tömegközlekedési eszközöket. Járatsűrítéssel, meghosszabbított üzemidővel és a szurkolókat útba igazító személyzettel készül a foci-Eb-re a bécsi BKV.

2008.04.10 19:43ma.hu

A labdarúgó Európa-bajnokság szervezői szerint június 7. és 29. között érdemesebb lesz autó helyett inkább a tömegközlekedési eszközöket választani Bécsben. A város történetének egyik legjelentősebb sporteseménye alkalmából kidolgozott közlekedési koncepció ugyanis az autók helyett a buszokra, villamosokra és főleg a metróra épít. Május 10-re készül el például az U2 „Stadion” nevű metróállomása, amely az Ernst-Happel-Stadiontól 150 méterre teszi le az utasokat. 

A kifejezetten nagyrendezvények kiszolgálására megtervezett megállóban három sínpár és perononként négy-négy pluszbejárat teszi lehetővé a kitóduló nézőtömeg gyors elszállítását. A kétpercenként induló szerelvények és az új koncepció révén óránként 24 ezer utas fordulhat meg a Stadionnál. Egyéb módon is készül azonban a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien a nagy feladatra. Meccsnapokon sűrítik a járatokat, hajnali ½ 2-ig jár a metró és egyes villamosok, valamint bővítik az éjjeli járatok kínálatát is. 

A Szurkolói Zónánál, a pályaudvarokon és a nagyobb átszállási pontokon a vállalat száz, idegen nyelveket is beszélő munkatársa működik majd közre az utasok eligazításában, tájékoztatásában. Őket a metrómegállóknál további kétszáz, a felszínen pedig száz kollégájuk segíti a közlekedés rendjének és zavartalanságának megőrzésében. A „szurkoló-kísérők” április végétől egyébként gyorstalpaló tanfolyamon vesznek részt idegenvezetésből és konfliktuskezelésből. 

A foci-Eb ideje alatt a Wiener Linien minden, a szurkolókkal kapcsolatba kerülő dolgozóját újfajta egyenruhájukról ismerhetik majd fel a látogatók. Júniusban ugyanis baseball-sapkára és „Az Eb-re megyünk” feliratú pólókra cserélik egyenruhájukat a villamosvezetők, buszsofőrök és szurkoló-kísérők. Akik mégis az autó mellett döntenek, azok jobb ha kikapcsolják a GPS-készüléket, és a városban inkább a táblákra hagyatkoznak, amelyek a Stadionhoz illetve a parkolókhoz vezető utat mutatják. 

A gépkocsival érkező szurkolóknak érdemesebb lesz inkább a város szélén letenniük az autójukat, a stadion környékén ugyanis nem alakítanak ki külön parkolókat, hanem csupán 2.200 kocsinak lesz hely. A város szélén, a Simmeringer Hauptstraßénál, a Schneeablageplatz Auhofnál és a Dunauturmstraßénál kialakított ingyenes parkolókban ezzel szemben 1.850 autónak lesz hely, míg a metró és a gyorsvasutak végállomásainál lévő parkolók és parkolóházak 4.600 gépkocsit tudnak befogadni. 

Az Eb-idejére ismét életbe lép az adventkor már jól vizsgázott buszkoncepció, amely szerint nem hajthatnak be az 1. és 6-9. kerületekbe a turistabuszok, és lezárják előttük az Opera és a Babenbergerstraße közötti részt is. Ezekre a területekre csak külön – előzetesen interneten megvásárolt – behajtási engedéllyel mehetnek be, hogy letegyék illetve felvegyék utasaikat. 

A köztes időben Aspernben kell parkolniuk. A behajtási rend betartását a rendőrség ellenőrzi majd. A külföldi szurkolókat egyébként már az országhatáron tájékoztatják az új közlekedési rendről és lehetőségekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.