Kozák Danusia és Szabó Gabriella esélyei

Túl sok a kajakos, és kevés a kvóta

Kozák Danusia és Szabó Gabriella a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett aranyéremmel és a világbajnoki harmadik helyezéssel (K-2 1000 méter) a hátuk mögött kezdték meg a 2008-as felkészülést.

2008.02.07 12:56ma.hu

A két fiatal kajakos edzéseit Fábiánné Rozsnyói Katalin irányítja, az ő vezetésével utaznak el február 29-én a kaliforniai San Diegóba, hogy ott hat hetet eltöltve megalapozzák az idei év remélt sikereit. „Az októberi tréningek kezdete óta eddig két alkalommal vonultunk edzőtáborban, mindkétszer Tatán töltöttünk el két hetet, ám már nagyon várjuk a vízreszállást” - mondta Szabó Gabriella. 

Az amerikai kontinensre kilencen utaznak, többek között Kovács Katalin is itt száll hajóba. A csapaton belül elültek a feszültségek, a kemény edzések jó hangulatban telnek, ám mindenkinek a maximumot kell nyújtania, hiszen „Kati néninél sosem lehet tudni”, mint azt Szabó Gabi megjegyezte. 

Ezzel utalt arra, hogy nem tervez előre, egyes kajakban szeretne minél gyorsabban menni, s ez alapján reménykedik a csapathajóba kerülésben. „A tavalyi év alapján a párosban látunk fantáziát, persze szeretnénk előbbre lépni, más távokon is bizonyítani. 

Az első célunk az Európa-bajnokságon indulni és még több olimpiai kvótát szerezni a csapatnak. Persze az olimpia is a szemünk előtt lebeg, de nem szeretnék esélyt latolgatni, sok nagyon sok kajakos pályázik a remélhetőleg hét helyre
”- vélekedik Kozák Danusia. 

A magyar női kajakosok a tavalyi világbajnokságon négy kvalifikációs helyet szereztek a lehetséges hétből. Az ok nem a gyengébb szereplés, hanem az, hogy amennyiben egyazon versenyző két számban végez olimpiát érő helyen, csak egy kvóta jár az országnak. 

Nálunk több ismétlő is volt, hiszen Kovácson kívül Benedek Dalma és Paksy Tímea is duplázott az ötkarikás számokban. Ám a magyar női kajakmezőny ismeretében bízhatunk a további három hely megszerzésében. 

A Fábiánné irányításával készülő csapat San Diego után áprilistól Szolnokon folytatja a munkát, a versenyzők szinte az egész idényt a Holt-Tiszán töltik. A hazai válogatókat és a MOL Világkupát Szegeden rendezik, az olimpia előtt pedig már Kínában kerül sor az akklimatizációs edzőtáborra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.