Koronavírus

Tokió 2020 - Vakcina nélkül a 2021-es rendezés sem reális egy professzor szerint

A játékokat a világméretű járvány miatt halasztották idén nyárról jövőre.

2020.04.18 20:30MTI

Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális - véli az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar.

A játékokat a világméretű járvány miatt halasztották idén nyárról jövőre, a tervezett időpont július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerülhet sor.

Az Egyesült Államokban született szakember szerint csak megfelelő oltással képzelhető el a két esemény 2021-es megtartása.

"Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek szerint talán hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés" - idézte a BBC híradását az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál.

"Amennyiben viszont nem történik meg a tudományos áttörés, úgy gondolom, nem reális a jövő nyári olimpia. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell majd vizsgálni a helyzetet" - tette hozzá.

Sridhar a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke.

Az ötkarikás házigazda Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt. Világszerte több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.