Cselgáncs-Eb

A dzsúdóelnök szerint felülmúlható a londoni éremtermés

A londoni játékokat a magyar dzsúdósok két éremmel zárták: a 73 kilogrammos Ungvári Miklós második, a 48 kilós Csernoviczki Éva pedig harmadik volt.

2016.04.25 05:30MTI

A kazanyi Európa-bajnokságon látottak alapján a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke szerint Rio de Janeiróban felülmúlható a londoni olimpia éremtermése.

"Négy-öt érmet vártam itt Oroszországban, ebből három jött össze, de volt még két ötödik hely is, amelyekből egy pici szerencsével lehetett volna érem is. Emellett a csapatban maradt egy-két olyan érem, amelyek váratlan vereségek miatt hiúsultak meg. A kvalifikáció hajrájában egy nagyon nehéz Eb-n vagyunk túl, most valóban itt volt mindenki" - kezdte értékelését az MTI-nek Tóth László. "Gercsák Szabina és Pupp Réka remek szereplése egyben azt is jelzi, hogy sikeres generációváltás zajlik a magyar dzsúdóban. Ez remélhetőleg elhúzódik a jövő évi, budapesti világbajnokságig, ahol még bőven főszerephez juthatnak a tapasztaltabb hőseink is."

A riói játékokról szólva Tóth László kifejtette, nyolc magyar helye gyakorlatilag biztos, hozzájuk csatlakozhat egy sikeres hajrával a Kazanyban bronzérmes Gercsák Szabina, aki a kontinentális kvótában is bízhat.

"A nemzetközi szövetség szabályzata szerint a világranglistáról direkt kijutó versenyzők mögött van kontinentális kvalifikációs lehetőség is" - magyarázta az MJSZ-elnök. "Itt úgy osztják el a kvótákat, hogy ha egy európai országnak egy súlycsoportban több kvótás helyen álló versenyzője is van, akkor az első megy az olimpiára, a második vagy harmadik dzsúdós helyére pedig másik európai lép fel. Ennek a kiszámíthatatlanságát az is jelzi, hogy például a 2012-es londoni játékokra kijutott az a Madarász Tamás is, aki előtte fél évvel már abbahagyta a dzsúdót, de egy 2010-es varsói ezüstérme révén mégis utazhatott."

Az idei olimpiai küldöttség kapcsán Tóth László úgy vélekedett, hogy akár hatan is éremesélyekkel léphetnek tatamira Rióban:

"Van erő a csapatban, ez a nyolc-kilenc ember nem véletlenül, egy jó napnak köszönhetően szerez kvótát. Komoly esély van arra, hogy felülmúljuk a londoni eredményeket, és most nemcsak a kincstári optimizmus beszél belőlem, hanem az általános számítások szerint ha egy nyolc-kilenc fős csapatból hatan éremesélyesek, akkor a fele be szokott jönni."

A londoni játékokat a magyar dzsúdósok két éremmel zárták: a 73 kilogrammos Ungvári Miklós második, a 48 kilós Csernoviczki Éva pedig harmadik volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.