Nagy siker Szerbiában

Birkózó olimpiai selejtező - Varga Ádám kvótát szerzett Rióba

Az UTE versenyzője két győzelemmel került be az elődöntőbe, ahol 1-0-ra nyert a német Peter Öhler ellen, és ezzel kiharcolta a magyar helyet a riói játékokra 98 kilogrammban.

2016.04.17 12:47MTI

Varga Ádám olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 98 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai nagybecskereki birkózó kvalifikációs viadalon, amelynek zárónapján a szabadfogású Ligeti Dániel is bejutott az elődöntőbe.

A vasárnap érdekelt hat magyar közül Varga lépett először szőnyegre, és magabiztos győzelemmel mutatkozott be a cseh David Vala ellen. A nyolcaddöntőt 5-2-re nyerte meg, a következő körben pedig a görög Jorgosz Kuciumpasszal találkozott. A két birkózó hat percen keresztül gyűrte egymást, de akciót egyikük sem tudott végrehajtani. A bírók ugyanakkor a görögöt látták passzívabbnak, és többször intették is, így Varga 2-0-ás sikerrel került a négy közé.

A kvótáért a német Peter Öhlerrel csapott össze a magyar, aki nagyon összeszedetten birkózott az első három percben. Hajtotta ellenfelét, akit meg is intettek, lentről pedig a magyar szépen kiemelte, majd megdobta. Az akcióban a német nem billent át, ám a szőnyegen kívülre került, így - kisebb bírói tanácskozás után - Varga egy pontot kapott. A folytatásban a német nagyobb elánnal küzdött, és a második három perc elején a magyart meg is intették. Parterhelyzet következett, és Öhlernek lentről sikerült összefognia Vargát, aki folyamatosan mozgott, és hiába emelte meg őt a német, eldobni nem tudta. Ezek után már "csak" arra kellett figyelnie, hogy Öhler ne tudjon állásból pontot csinálni. Varga Ádám ezt nem is engedte, kézben tartotta a meccset az utolsó percben is, így megszerezte a súlycsoportban a riói indulási jogot.

"Nem izgultam a verseny előtt jobban, mint bármelyik más viadalt megelőzően. Úgy érzem, egész nap összeszedett voltam, sikerült megcsinálni minden meccsen, amit elterveztünk. Kicsit ugyan döcögősebben kezdtem az első meccsen, de ez nálam mindig így van. Nagyon örülök, hogy sikerült kihasználnom azt a lehetőséget, amit kaptam" - mondta az MTI-nek Varga Ádám.

A többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel remekül kezdte a napot: két, akciókban gazdag mérkőzésen vívta ki az elődöntőbe jutást. A szombathelyi nehézsúlyú versenyző előbb a román Rares Chintoyant győzte le 12-2-es technikai tussal, majd a lengyel Robert Barant 10-3-as pontozással.

A román ellen 0-2-es hátrányból fordított és nyert öt perc alatt, míg utóbbi meccsén lengyel vetélytársát rendre megkontrázta. Baran minden lábfelszedéséből ő jött ki jobban, és mutatós átforgatásokkal folyamatosan növelte előnyét, sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Az elődöntőben a riói kvótáért Ligeti az ukrán Eb-bronzérmes Alen Zajszejevvel csap össze.

A nap többi magyarja nem jutott a legjobb négybe: a kötöttfogású Lám Bálint egy győzelem után kikapott a negyeddöntőben, Németh Zsanett (75 kg) és Wilson Vanessa (69 kg) szintén a nyolc között búcsúzott, míg Szmik Attila a selejtezőben kapott ki.

A szerbiai versenyen pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), szombaton pedig Veréb István (szabadfogás, 86 kg) szerzett olimpiai kvótát. A kvótát tavaly megszerző Lőrincz Viktorral együtt így négy magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi nyári játékokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.