Fiatal olimpikonjaink: Böczögő Dorina

Böczögő Dorina a női tornasport képviselője Pekingben

A Békéscsabán készülő, még csak 16 éves tornásznő élete első felnőtt versenyén, a stuttgarti világbajnokságon, a magyar csapat legfiatalabb tagjaként harcolta ki az olimpiai indulási jogot.

2008.08.08 12:02Mészáros Anett, ma.hu

Gál Róbert mellett így ő az egyetlen magyar sportoló, aki résztvevője a pekingi ötkarikás játékok torna versenyeinek. Az ifjú tehetséget a kezdetekről és az olimpiai felkészülésről kérdeztük. 

Hogy kezdett el tornával foglalkozni? 

Gyerekként mindig ugráltam, spárgáztam és bukfenceztem, a szüleim így arra gondoltak, érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkozni. Hat éves koromban kezdtem el tornázni Orosházán. Tehetségesnek tartottak és azt ajánlották, hogy próbáljam meg versenytornát is. Így kerültem Békéscsabára, ahol nagy hagyománya van ennek a sportágnak. 

Azóta is kollégiumban lakik, távol a családjától... 

Igen, 6 éves korom óta lakok kollégiumban. Eleinte nehéz volt, mindig haza szerettem volna menni, de hamar megszoktam a kollégiumi életet. Szerencsére sok barátot szereztem. Ha viszont van egy kis szabadidőm, mindig hazautazok Orosházára a családomhoz. 

Jelenleg a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola tanulója. Hogy tudja összeegyeztetni a tornát a tanulással?
 
A békéscsabai szakközépiskolában sporttagozatos osztályba járok, tehát csak mi tornászok vagyunk egy osztályban. Tanáraink így tolerálják a hiányzásokat, mindig tudják, hogy mikor milyen versenyek és edzőtáborok vannak, ehhez igazítjuk az egyéni tanrendet. Ez általános iskolában is így volt. Békéscsabán nagy hagyománya van a tornának, a sportolók oktatását és edzéseit próbálják minél jobban összehangolni. 

Hány órát edz naponta? 

Naponta hat órát edzek. Reggel fél héttől kilencig, majd délután háromtól fél hétig vannak az edzéseim. Volt, hogy kicsit csúszott a program, mert fájt a hátam és reggel akupunktúrás kezelést kaptam.

Első felnőtt versenyén, a stuttgarti világbajnokságon szerezte meg olimpiai kvótáját. Számítottak rá? 

Inkább csak reménykedtünk. Úgy számoltuk, hogy ha minden gyakorlat sikerül, akkor lehet rá esélyem. Nagyon örültem az eredménynek, hiszen így névre szóló kvótát szereztem. 

Ezév januárjától már világkupákon is indulhat. Hogyan gondol vissza eddigi nemzetközi versenyeire? 

Februárban töltöttem be a 16 évet, ez az alsó korhatár nem csak a világkupákon, de az olimpián is. Azóta négy világkupán vettem részt, az Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató programja segít abban, hogy kiutazhassak a külföldi versenyekre. A katari verseny sikerült a legjobban, ott negyedik lettem ugrásban. A többi verseny felemásra sikeredett. Ugrásban - a legjobb szeremen - nem mindig sikerült úgy az ugrás, ahogy szerettem volna. Mindig egy kicsin múlott a helyezésem és mindig benne volt egy „ha”. Ha megugrom a másfelet, nem csak az egészet, vagy ha nem ülök fenékre Mariborban, akkor második is lehetek és nem csak nyolcadik. 

Hol készültek az olimpiára? 

Sokat voltunk Tatán, majd Pesten készültünk, az indulás előtt pedig itthon folytattuk a felkészülést. Ez a három helyszín állandó volt, de közben még Dániába is voltam egy hetet edzőtáborban. 

Hogy bírja a sok edzéssel, utazással és versenyekkel járó terhelést, valamint az izgalmakat? 

A versenyek előtt persze izgulok, de elég jól viselem a sok utazást és az edzőtáborokat. Pekinget pedig nagyon várom.
 
Kik segítik ebben?
 
Bereczkiné Harangozó Ildikóval és Petrovszki Pállal kezdtem el versenyszerűen tornázni, s azóta is együtt vagyunk. Az ő irányításuk mellett készülök az olimpiára is. Sokat köszönhetek nekik. Nagyon jó a kapcsolatunk, jól kijövünk egymással. Persze szigorúak és sokat követelnek tőlem, de ez így van jól. 

Mikor szoríthatunk Önért? 

Augusztus 10-én fogok versenyezni mind a négy szeren, onnan kvalifikáljuk magunkat a szerenkéntibe és az egyéni döntőbe is. 

Milyen eredménnyel térne haza elégedetten? 

Az a célom, hogy minden gyakorlatom hibátlanul sikerüljön. A többi már nem rajtam múlik.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.