Szocsi 2014

Amerikai turisták Szocsiról: a sajtóhírek túlzóak

Szocsiban, a téli olimpia helyszínén szerencsére nyoma sincs terrortámadásoknak, s a beszámolók szerint sok külföldi turista kimondottan élvezi az ottlétet.

2014.02.16 14:10MTI
a turisták buliznak, élvezik a "havas cirkuszt" (fotó: Globalpost)

Jim Solbert számára például az egész tavalyi év a téli olimpiára való várakozás jegyében telt, alig várta már, hogy elutazhasson a Fekete-tenger partján fekvő orosz városba. Majd egy hónappal az áhított út előtt az 58 éves detroiti gyári alkalmazott csodálkozva nézte a nemzetközi sajtó riportjait a terroristaveszélyről, Oroszország egyre gyászosabb emberi jogi helyzetéről, illetve az utolsó percben megjelent tudósításokat az igénytelen vendégszállásokról.

Az erről szóló sajtójelentések nyomán Solbert kétszer is meggondolta, elutazzon-e Szocsiba, de a helyszínre érkezve azt mondta: vicc, amiről cikkeztek, és semmi se igaz abból, amit olvasott Szocsiról. S mások is úgy vélték, a szovjet korszak felújított népszerű üdülőhelyének napsütötte, fákkal szegélyezett utcáin látottak éles ellentétben vannak azzal, amire számítottak. Dean Cockell 62 éves winnipegi férfi mindezt annak a számlájára írja, hogy a külföldiek nem ismerik eléggé Oroszországot, a sajtó pedig a kelleténél jobban tupírozta fel a dolgokat.

Sok turista mondja azt, hogy nem nyugtalanítóak a Szocsiban foganatosított biztonsági intézkedések. Vlagyimir Putyin államfő szigorú biztonsági rendszere szemlátomást sokkal kifinomultabb, nem fut össze minden sarkon járőröző rendőrökkel az ember. A rend őrei szemlátomást a buszmegállók és utcák tömegében elvegyülve dolgoznak. Az állig felfegyverzett rendőrök helyett jópofa bíborvörös tréningruhába öltözött biztonságiak vizsgálják fémdetektoraikkal az embereket a vasútállomásokon és a versenyek helyszínén. A 64 éves atlantai Walt Molawka hitetlenkedve mondja azt, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, mint Detroitban vagy Atlantában.

Közvetlenül a megnyitó előtt futótűzként terjedtek a beszámolók a szállodák és sportlétesítmények hiányos állapotáról, de Lisa Brackmann 50 éves San Diegó-i nő szerint nincsenek köszönőviszonyban a valósággal a sártengerről és törött vécékagylókról szóló tudósítások. Walt Molawka úgy látja, hogy az amerikai média annyira túllihegte az Oroszországgal - kiváltképpen a melegellenes törvénnyel - kapcsolatos aggodalmakat, hogy eltántorította az embereket az úttól.

A téli sportok őrületében élő városban azonban nem mindenkit vakított el a "cirkusz". s egyeseknek meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. A cincinnati baptista felekezet tagjait például megmotozták és megfeddték a rendőrök, amiért orosz nyelvű Bibliákat osztogattak a helybélieknek. A felekezet egyik tagja azt mondja, hogy meghatotta ugyan őket a helybéliek meleg fogadtatása, de vannak szőnyeg alá söpört problémák. A orosz hivatalnokok azt állítják ugyan, hogy Oroszország szabad és nyitott ország, a valóság azonban szerinte más képet mutat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.