Nő a tét, több a csalás?

Rekordszámú doppingesetre számít a WADA Pekingben

A pekingi ötkarikás játékokon nagy munkában lesz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), sok doppingesetre számítanak.

2008.07.24 10:59Dechert Áron, ma.hu

A doppingolás csalás, ez nem kérdés. Az utóbbi tétel még akkor is igaz, ha tisztában vagyunk azzal: az élsportolók nagy hányadának véleménye szerint ma már szinte lehetetlen tartani a lépést a legjobbakkal a nélkül, hogy ne használnának ilyen-olyan teljesítmény fokozó szereket. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a 2000-es olimpián hirdetett „kegyetlen” hadjáratot a tiltott szerekkel élő sportolók ellen, de sajnos a hangzatos szavakat nem minden esetben követték tettek. Bár az utóbbi nyolc évben relatív sok sportolót értek tetten, bizton állíthatjuk, hogy több ezer sportoló ér el kiemelkedő eredményeket (ezzel megteremtve maguknak az anyagi jólétet és a társadalmi elismertséget)úgy, hogy teljesítményfokozókat használ. 

És sok esetben lehetetlen leleplezni a csalást, hiszen még mindig előrébb járnak a szereket feltalálók, mint az ellenőrzést végző szakemberek. Ez annak ellenére is igaz, hogy dollármilliókat költöttek az utóbbi egy évtizedben a dopping ellenes harcra.
 
Mindenesetre nekünk magyaroknak két dolog fontos: ne legyen köze egyetlen magyar sportolónak sem a doppinghoz, és a magyar versenyzők ellenfelei ne jussanak előnyhöz az által, hogy doppingolnak. 

A WADA képviselői most mindenesetre nagyon fogadkoznak a pekingi játékok előtt: "Egyfelől az eddigiekhez képest több tesztet fogunk elvégezni, másfelől a módszerek is kifinomultabbak lesznek" - nyilatkozta John Fahey, a WADA vezetője az ausztrál ABC rádiónak. 

Az athéni olimpián több mint 20 sportolót - köztük négy magyart - értek doppingvétségen. A WADA a tervek szerint 4.500 tesztet végez majd el Pekingben, 25 százalékkal többet, mint Athénban, s ezen kívül a géndoppingra is kiemelt figyelmet fordít. 

"A géndopping súlyos betegségekhez, például leukémiához vezethet, de akár halált is okozhat. Remélhetőleg ezt nemsokára bizonyítani is fogjuk" - nyilatkozta Fahey.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.