Fiatal olimpikonjaink: Jakabos Zsuzsanna

Jakabos Zsuzsi az eredményes OB után már csak Pekingre koncentrál

Szombaton zárult le az Úszó Országos Bajnokság, melyen a pécsi ANK úszóklub versenyzője nem csak legerősebb számában nyert, de 2 további számban is dobogóra állhatott, s hat egyéni csúcsot is úszott. Az ifjú úszónő azonban már az olimpiára koncentrál, hiszen két hét múlva utazik Pekingbe.

2008.07.17 19:30Mészáros Anett, ma.hu

Nagyszerű eredményekkel zárta az OB-t, elégedett? 

Szerdán nyertem a legfontosabb számomban, 400 méter vegyesen. Az időeredményem nem volt túl jó, de még nem vagyok csúcsformában, az majd az olimpián lesz, akkora időzítjük. Nagyon örülök a többi eredményemnek is, hiszen a 400 méter vegyes kivételével minden számban, amiben indultam megdöntöttem egyéni legjobbamat. 200 gyorson és 100 mellen bronzérmet szereztem, ami azért külön öröm, mert ezekben a számokban viszonylag ritkán indulok, s a két szám között csak 15 perc volt. 

Nem pihenhet sokat, hiszen feszített időszak vár Önre…

Igen, hétfőn kezdődött az edzőtáborunk a Margitszigeten, két héten keresztül itt fogunk készülni. Az ebéd és a délutáni csendes pihenő kivételével egész nap edzünk. Szerencsére most iskola sincs, így teljes erőmmel arra koncentrálhatok, hogy minél jobban sikerüljenek az edzések. Ezután már csak 3 napra mehetünk haza, 30-án pedig indulunk az olimpiára. 

Hányadik napon áll rajthoz? 

Már 9-én, azaz az első napon úszok 400 vegyesen. Így kilenc napom lesz az átállásra, de ezt pont így számították ki, hiszen az időeltolódás kilenc óra. 

Még csak 19 éves, de már a második olimpiájára készül. Előnyt jelentenek az athéni tapasztalatok?

 Biztos vagyok benne, hogy teljesen máshogy látom majd a dolgokat, mint 15 évesen, s így kisebb lesz majd a kizökkentő hatás is. Négy éve kb. hárman voltunk, akik ilyen fiatalon megúsztuk a szintet és lehetőséget kaptunk a szövetségtől az olimpiai részvételre, hogy tanuljunk és legközelebb már ne érjen bennünket annyi meglepetés. Ez bizonyára jót tett. Persze biztos vagyok benne, hogy a pekingi olimpia az egyik legjobban megszervezett, legnagyobb olimpia lesz, de már mégiscsak a második. 

Az elmúlt évben nem csak az olimpiai indulás jogát szerezte meg, de sikeres érettségit is tett és sport-kommunikáció szakon túl van első egyetemi évén is. Hogy tudja összeegyeztetni a rengeteg edzést a tanulmányokkal?
 
Az első és legfontosabb helyen az úszás áll most az életemben, de fontosnak tartom emellett az iskolát is. Mivel a versenyek és edzőtáborok miatt sokat vagyok távol, ezért egyéni tanrendet kértem, így tudom csak megoldani. Otthon nagyon sokszor egyedül edzem, ritkán van csak edzőpartnerem. Legtöbbször hajnalban megyek el edzésre, s csak a délutáni pihenőre, ill. estére megyek haza, semmi mást nem csinálok. Ezt hosszú távon nagyon nehéz elviselni. Ezért olykor jól is esik, hogy bemegyek az egyetemre, másokkal is találkozok, új ismeretekre koncentrálok. Ez segít abban, hogy utána edzésen is jobban tudjak teljesíteni.


Nem mindennapi körülmények között, 25 méteres medencében készül. Nem érzi ezt hátránynak? 

Valóban - neveti el magát a fiatal tehetség -, ráadásul a medence egyik végében csak a combomig ér a víz. De én nagyon szeretem azt a medencét. Szerintem sokkal fontosabb, hogy jó hangulatban, jó közösségben készüljek, ott pedig nagyon családias a hangulat. Ráadásul az edzőm is ott van, akit nagyon jó szakembernek tartok. Számomra ez a lényeg, és az eredmények is ezt bizonyítják. 

Ezért döntött úgy, hogy nem fogadja el sem budapesti klubok, sem külföldi egyetemek ösztöndíj ajánlatát? 

Igen. Én nagyon ragaszkodom Pécshez, a szülővárosomhoz. Itt nőttem fel, minden ideköt és itt mindet megtaláltam, amire szükségem van. Felesleges lenne elmennem. Ráadásul nem hiszem, hogy meg tudnám szokni a budapesti életet. A külföldi lehetőségeken még nem igazán gondolkoztam, de az olimpia után át fogom ezeket is gondolni. 

Évek óta nagyon keményen edz, legtöbbször 4.20-kor kel, naponta több, mint 20 km-t úszik. Mi ad ehhez erőt? 

Az úszás szeretete nélkül biztos nem menne. Ezen kívül célokat tűzök ki magam elé, és azért dolgozok, hogy ezeket elérjem. 

Kik támogatják a felkészülés során? 

A mindennapi felkészülés mellett a külföldi versenyek és az edzőtáborok is komoly terheket rónak ránk, s emellett sok feszültséggel járhatnak. Nagyon fontos számomra a mesteredzőm, Dr. Petrov Anatolij támogatása, valamint a szülői háttér. Ők rengeteget segítenek, mindig mellettem állnak, mindent úgy szerveznek, hogy minél több terhet levegyenek rólam. Nélkülük nem is menne. Sokat segít továbbá az Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Programja és az Alexandra Könyvkiadó támogatása. Nekik köszönhetem, hogy a külföldi versenyekre kiutazhatok, ill. hogy az edzőm is elkísérhet és nem egyedül kell versenyeznem. 

Ha valami csoda folytán szembeúszna egy aranyhal a medencében, mi lenne a 3 kívánsága? 
 
Oh…, hát ez szörnyen nehéz kérdés… Az egyik biztosan az lenne, hogy az olimpián az egyéni csúcsomat megússzam. Most csak erre tudok gondolni. 

Ez lenne az az eredmény, amivel elégedetten térne haza? 

Igen. Azt, hogy ez mire lesz elég, nem tudnám megmondani, hiszen nem tudom milyen formában lesznek a többiek, mit fognak úszni. Láthattuk, hogy ebben az évben több, mit harminc világcsúcs született, nagyon meglendült a mezőny. Biztos vagyok benne, hogy az olimpián olyan versenyzők is jól teljesítenek majd, akikről eddig talán nem is hallottunk. Ezért is igyekszem magamhoz képest a lehető legjobban teljesíteni.

 


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.