Nagy lehetőség

A fallabda harcol a 2020-as olimpiáért

A fallabda szeretne bekerülni a 2020-as olimpiai programba, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága korábban azt a javaslatot tette, hogy a birkózást a riói olimpiát követően ejtsék. A fallabda képviselői pozitívan látják a jövőt, és bíznak céljuk elérésében.

2013.03.22 09:58ma.hu

A fallabda jelen pillanatban hét sportággal szemben próbálja meg felvenni a harcot. A 2020-as olimpiára pályázatot nyújtottak be a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball képviselői. Ez a hét sportág gyakorlatilag egytől egyig a birkózás ellenfele, miután a NOB bizottsága elsődlegesen „kihagyhatónak” nevezte azt. Május végén a döntést a bizottság Szentpéterváron még átértékelheti, és visszahelyezheti a programba a birkózást, ám ez nem igazán jellemző, így 2020-tól valószínűleg új sportágat köszönthetünk majd.

A májusi gyűlést követően a végleges döntés csak szeptember 7-e és 10-e között születik majd meg Buenos Airesben, amikor is a NOB bizottsága tanácskozik a 2020-as programról, valamint dönt a rendezés helyszínéről is.

A fallabda képviselői saját sportáguk mellett kampányolnak, és megpróbálják megakadályozni, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyomására a NOB a birkózás megmentése mellett döntsön. A májusi szentpétervári találkozón mind a hét sportág prezentálni fog a bizottságnak, hogy miért is lenne érdemes az adott sportágat választani.

„A prezentáció a NOB-nak értelemszerűen sorsdöntő, de bízunk sportágunkban, és hisszük, hogy sokat adhat ez a sport az embereknek” – nyilatkozta a Nemzetközi Fallabda Szövetség elnöke, Andrew Shelley.

A prezentációkat követően a NOB bizottsága várhatóan három sportágra csökkenti a jelentkezőket, majd a végső döntést szeptemberben hozza meg Buenos Airesben.

„Hiszünk benne, hogy le tudjuk majd nyűgözni a bizottságot májusban, és bejutunk a legvonzóbb három sportágba. A NOB szeretné csökkenteni az olimpia méretét, már ami a sportolókat és a bírókat illeti. A bizottság elképzelése remek a sportágunkra nézve, hiszen a fallabda mindössze hatvannégy versenyzőt, húsz bírót és két pályát igényel, ami igen költséghatékony megoldás.”

„A két pálya elhelyezése nagy lehetőségeket ígér a rendező városnak, hiszen méretéből és az építési költségekből adódóan gyakorlatilag bárhol fel lehet állítani azokat. Nagyon sokat tanultunk a korábbi jelentkezéseinkből, és remek újításokkal tettük még érdekesebbé a sportágunkat” – mondta bizakodóan Andrew Shelley.

Szerencsére a legnépszerűbb sportágak – így például a kézilabda – biztonságban érezhetik magukat, de csak addig, amíg népszerűségükből nem veszítenek annyit, mint az a birkózással történk az utóbbi években. Mindezek ellenére nekünk fájó lenne a sportág elveszítése az olimpiákról, hiszen a magyar válogatott birkózásban mindig szerez legalább egy érmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.