Végső nyugalom

Örök nyugalomra térhet a nepáli sportdiplomata

A londoni olimpia szervezőbizottsága hivatalos honlapján jelentette be, hogy hazaküldte Nepálba Man Bahadur Lopchan testét, aki sportdiplomáciai feladatokat látott el.

2012.10.25 07:14ma.hu

Lopchan a Nepáli Paralimpiai-szövetség rangidős hivatali vezetője volt, életét szeptember 18-án veszítette el, nem sokkal a játékok végezte után. Öngyilkosságot kisérelt meg egy héttel a speciális játékok előtt, de nem tudta tökéletesen felakasztani magát, így még élve találtak rá. Segíteni azonban már nem tudtak rajta, pár nappal később a kórházban hipoxiás agykárosodásába belehalt, pedig a londoni Királyi Kórház munkatársai mindent megtettek az életéért.

Korábban arról volt szó, hogy Londonban temetik el Lopchant, végül azonban sikerült visszaszállítani a halottat Nepálba, így temetésére majd az ő hazájában, szerettei körében kerül sor.

„A mi orvosaink kapcsolatba léptek az elhunyt családjával, és közölték velük, hogy intézkedjenek a hazaszállítást illetően” – mondta a londoni olimpia szervezőbizottságának szóvivője az Insidethegames.com-nak. „A család reagált és cselekedett, így a test visszakerült Nepálba.”

A nyári paralimpiai játékokon a dél-ázsiai országot két sprinter képviselte: Bikram Rana és Maiya Bisunkhe. Rana a férfiak között próbált szerencsét a T11-es kategóriában, ám sem 100, sem pedig 200 méteren nem jutott be a döntőbe. Bisunkhe a női mezőny T46-os kategóriájában bizonyíthatott, de honfitársához hasonlóan ő sem jutott be a fináléba, ami az jelenti, hogy Nepálnak tovább kell várnia első paralimpiai érmére.

Az első nepáli paralimpikon Nirmala Gyawali volt, a hölgy 2004-ben Athénban súlylökésben indult F12-es kategóriában.

A Sport.ma.hu-n mindig időben értesülhet a labdarúgó magyar válogatott háza táján történtekről, de a kézilabda szerelmesei sem maradnak friss információk nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.