Képgalériával!

Tour de Fáklya - szelfsátoló rendőrök, sprinter nagymamák, Jamie és Lewis, London felé félúton

Mi a közös Didier Drogbában, a Museban, a walesi segédtanítóban, az ír dalospacsirtában, Kassai Viktorban és Vadon Janiban? Nos, a felsoroltak további közel 8000 szerencsés társaságában elmondhatják magukról, hogy a Szent Grálnál is értékesebb ereklyével tehetnek meg 300 métert: Olimpiai Fáklyafutás, minden egyes méterrel közelebb az ötkarikás játékok megnyitójáig.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.10 18:35kisener, ma.hu

A XXX. Nyári Olimpiai Játékok szervezői nem bíztak semmit a véletlenre, és biztonsági okokból a brit szigeteken futtatják, repítik, úsztatják az olimpiai lángot. De ezen 70 nap, melynek során walesi falvakon, észak-ír és ír fennsíkon, skót felföldön és angol partokon és városokon át jut el Londonig a fáklya, minden, csak éppen nem unalmas. Ráadásul a technika csodáinak hála szinte non-stop követhető a láng útja – ide kattintva élőben –, így idehaza sem maradunk le semmiről.

Irigykedve figyelhetjük, hogy amerre megfordul a láng, fergeteges hangulatban várják a helyiek, lobognak a brit – és néhol az ír és skót – lobogók, a falubéliek sikongatnak, és az éppen aktuális 300 métert futó ismeretlen fáklyavivő nagyobb király, mint Wayne Rooney hajbeültetés előtt.

És ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy a lánggal a helyi kiskereskedő, a szomszéd megyéből érkező tanító, vagy éppen Lewis Hamilton, netalán Jamie Oliver fut, sőt, még a Loch Ness-i tavon átcsónakázó fáklyás is békében átért a túlpartra köszönhetően a tisztelettudó szörnynek: itt mindenki hős, mindenki barát, mindenki boldog.

Persze azért vannak tipikus fáklyafutók és szurkolók egyaránt. Előbbiek közé tartozik Anglia lakosságának nyugdíjas generációjának jelentős számú képviselői, akik Usain Boltot és Tyson Gayt meghazudtoló módon döntik meg saját legjobb eredményüket 300 méteren. Aztán ott vannak a fiatal, bolondozó srácok és csajok, akik gátlásoktól mentesen pózolhatnak a kameráknak, élvezhetik, hogy 300 méteren át övék a világ, elfeledve a sulit, a szülői igazságtalan elnyomását, vagy éppen Ashley Young lécre bombázott tizenegyesét.

Kattintson a képre! >>>


Naná, hogy vannak visszafogott, a rivaldafénytől, vagy éppen az olimpiai láztól elfogódott főszereplők is, jelen sorok írójának kedvencei azonban azon fogyatékkal élő résztvevők, akik leküzdve társadalmi előítéleteket, fizikai és pszichikai gátakat, boldogan és büszkén teszik meg életük legnagyszerűbb 300 méterét.

Hogy ne feledkezzünk el a hűvösnek aligha mondható britekről, akik végigállják, szurkolják, üvöltik a láng útját: minden dicséretet megérdemelnek ők is, kezdve a vuvuzelát fújó fiatalembertől a fáklyát megáldó lelkészen át azon apukáig, aki nyakában kislányával egyik kezével a fiát, másikkal a család kutyáját, a harmadikkal meg a kamerát tartva rohant a fáklya után, mert persze az emlék örök, de büszkén kell megosztani mindenkivel a világon: ott voltunk!

Tizenhét nappal a Londoni Ötkarikás Játékok kezdete előtt a láz egyre csak fokozódik, és hogy a lánggal önmagát fényképező rendőr szavaival éljünk: „a történelem részesei vagyunk!” És hogy ezt lehet boldogan, örömmel és barátságban átélni, arra az olimpiai fáklyafutás a tökéletes példa. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.