Magyarok Pekingben

Kínai hangszerekkel is csodálatosan hangzott a magyar Himnusz

Kedves meglepetésben volt részünk, a kínai zenekar a Himnusz akkordjaival fogadott bennünket a Longmai Üdülőközpontban, a Magyar Olimpiai turisták leendő szálláshelyén - újságolta Molnár Zoltán csapatvezető, a Pekingben tartózkodó MOB küldöttség nevében.

2008.05.08 11:28MOB

"Kínai hangszerekkel is tökéletesen játszották nemzeti dalunkat., amely reméljük többször is felhangzik majd augusztusban, az olimpiai játékok eredményhirdetései alkalmával." A több mint 9 órás légi utazás - amint Molnár Zoltán elmondta - lassan telt, a Hainan légitársaság menetrendszerű járatán. 

A nemzetközi repülőtér új, nemrég megnyílt terminálja, annak technikai felszereltsége minden igényt kielégít. Mozgalmas volt az első nap. Mindenek előtt megtekintették a Prime és a Marriott szállókat, ahol a MOB vendégeit szállásolják majd el az olimpia idején. Látogatást tettek a pekingi magyar nagykövetségen, ahol Pusai Sándor nagykövet, és Fazekas György tanácsos szívélyes, baráti fogadtatásban részesítette Kamuti Jenőéket. 

Megbeszélést folytattak az olimpia alatti együttműködésről, a magyar csapatnak nyújtandó segítségről, a magas állami vendégek fogadásáról, a mintegy kétezer magyar olimpia turistát támogató feladatokról. Amint arról a nagykövet tájékoztatta vendégeit, a kormányfő és a sportot felügyelő miniszter már jelezte, hogy ha nem is az olimpia versenyeinek teljes időtartamára, de néhány napra kilátogat az olimpiára. Megállapodtak abban is, hogy a nagykövetség három fogadást rendez az olimpia alatt. 

Az egyikre az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából kerül sor. A MOB küldöttsége ezt követően a városon kívül fekvő Longmai üdülőközpontba látogatott, ahol a jelenlegiek szerint mintegy kétezer magyar olimpia turistát helyezik majd el. A zenekar kínai hangszerekkel előadott Himnusszal fogadta őket, amit valóban tökéletesen adtak elő. 

A Pegazus, az olimpiai turisták megfelelő étkeztetéséről is igyekszik gondoskodni. Balla Gábor a Tatai Edzőtábor főszakácsa már a konyhában tevékenykedik, és a kínai szakácsokat igyekszik megtanítani néhány ízletes, magyar fogás elkészítésére. Orbán István, a Tatai Edzőtábor igazgatója elmondta, rendkívül büszkék arra, hogy az edzőtábor közreműködését kérték. 

Arra törekednek, hogy a hazai ízekkel készített ételek is hozzájáruljanak ahhoz, hogy az olimpiai turisták otthonosan érezzék magukat. A városban, amint Molnár Zoltán elmondta, mindenütt óriási a készülődés, vagy építkeznek, vagy már a parkokat szépítik, fákat, virágokat ültetnek. A kínai emberek rendkívül barátságos fogadtatásban részesítik a vendégeket, de a vendégeknek alkalmazkodni kell az ázsiai ország szokásaihoz, a több ezer éves gazdag kultúrájához. 

Az olimpiai létesítmények kivétel nélkül készen állnak, többet közülük a következő első munkanap során meg is látogatnak. Majd tíz, különböző fontos terület felelőseivel folytatnak előzetes megbeszéléseket, amelynek tervét Vajda László igazgató igényeik szerint állította össze.

A küldöttség a Shuny Evezős és Kajak-kenu regattapályára is kilátogat, ahol már Schmidt Gábor főtitkár is csatlakozik hozzájuk, és véglegesítenek minden részletet, a versenyzők elszállásolásáról, az ötcsillagos Reward Szálló vezetőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.