Az elnyomás olimpiája

Peking kémkedne az olimpiára utazó külföldiek után

A kínai kormány kémkedni akar a pekingi olimpiára kiutazó külföldiek után, figyelné azok internethasználatát - közölte egy amerikai szenátor Washingtonban.

2008.05.02 09:59MTI

Peking elrendelte, hogy az amerikai tulajdonú szállodák szereljenek fel internetes szűrőket - mondta helyi idő szerint csütörtökön Sam Brownback kansasi republikánus szenátor, aki "megbízható, bizalmas forrásokra" hivatkozott. Brownback a kongresszus több tagjával közösen egy sajtótájékoztatón azt sürgette, hogy George Bush bojkottálja az olimpia nyitó ünnepségét.

Mint hangsúlyozta, az amerikai elnöknek így kellene kifejeznie tiltakozását a kínai jogsértések ellen. A külföldiek utáni kémkedést a nemzetközi egyezményekkel és az olimpia szellemével is ellentétesnek nevezte a szenátor, aki szerint a kínai kormánynak vissza kell vonnia az amerikai szállodák irányában kiadott rendeletét.

Mint mondta, olyan személyektől származnak értesülései, akik azt remélik, hogy a nemzetközi nyomásra a kínai kormány visszavonja követelését. Sam Brownback az emberi jogok legnagyobb megsértőjének nevezte Kínát, amely - mint fogalmazott - a nyári játékokat "az elnyomás olimpiájává" változtatja. Frank Wolf republikánus képviselő azt mondta: a dárfúri népirtás első számú cinkosa Kína.

Szerinte az amerikai hatalmi ágak részéről senkinek sem szabadna Pekingbe utazni a megnyitóra. Mások az elnyomó szudáni és burmai kormány támogatása, a tibeti másként gondolkodók elhallgattatása miatt ítélték el Kínát, továbbá azért, mert visszatoloncolja Észak-Koreába az onnan érkező menekülteket.

Robert Menendez demokrata szenátor arról beszélt, hogy miközben Peking növekvő befolyásának jeleként akarja láttatni az olimpiát, a világ azt érzékeli, hogy "a kínai népre még mindig vasököl nehezedik". A kínai kormány nem tartja nagyobb tiszteletben az emberi jogokat, pedig ennek az elvárásnak a szellemében kapta meg a nyári játékok megrendezésének jogát - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.