Kiderült, mi segít hozzá a tar fejhez...

Így étkezz, és nem leszel kopasz

Jó hír a férfiak számára, hogy a tudósok megtalálták, mi okozza a kopaszodást: a hajtermelő sejtek megfelelő termelődésének rendellenessége.

2011.02.25 14:50medipress.hu

Azonban rossz hír, hogy a felfedezést követően még nem lehet ez ellen semmit sem tenni, a kutatók szerint ugyanis még legalább egy évtizedbe is belekerül, míg megoldást találnak a probléma kezelésére.

Noha a génjeink nagymértékben meghatározzák a kopaszodásra való hajlamunkat, azért érdemes azt is tudni, hogy saját életvitelünk is befolyásolja, milyen ütemben veszítjük el hajszálainkat.

Vezető brit hajszakértők szerint a következőket kell észben tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük hajkoronánkat:

Ne fésülködjünk túl erősen

Ezzel ugyanis akaratlanul is kihúzhatunk hajszálakat és ennek következtében károsodhatnak a hajhagymák. Samponozás közben finoman masszírozzuk a fejbőrt. Érdemes tudni, hogy a korpa, a dermatitisz vagy az ekcéma összefüggésben áll a hajhullással, mivel gyulladáskeltő hatásúak és a gyulladások károsítják a hajhagymákat.

Együnk főtt ételt reggelire


A hajban keratin található, ettől lesz a hajszál erős. A túl kevés proteinbevitel hatással van a keratinszintre, ami lecsökkenve a haj erősségének elvesztéséhez vezet vagy akár növekedésének leállását is eredményezheti.

Ezért érdemes reggelire vörös húsokat, halat, tojást vagy csirkét fogyasztani, vagyis villásreggelivel indítani a napot, mert ezzel erősítjük hajhagymáinkat.

Kerüljük a petróleum alapú hajzseléket

Ezek a hajzselék ugyanis képesek blokkolni a hajhagymák működését, különösen, ha rendszeresen használjuk az ilyen készítményeket - sokkal jobban járunk, ha vizes alapú megoldást alkalmazunk.

Tanuljunk meg ellazulni

A férfihormonok túl nagy mértékben károsíthatják a hajhagymákat, stressz hatására a férfiak pedig több tesztoszteront választanak ki, ami nagyobb hajveszteséghez vezet.

Együnk diót, mogyorót

Mivel vashiány is hajhulláshoz vezethet, ezért a vaspótlásról érdemes gondoskodni, a táplálékok közül a vörös húsok, a sötétzöld zöldségek, a dió- és mogyorófélék és a szárított gyümölcsök sok vasat tartalmaznak, így érdemes a segítségükkel is gátat vetni a hajhullásnak.

Felejtsük el a hajfestéket


A gyakori hajfestés ugyanis szintén elősegíti a hajhullást, mivel a festékek kiszárítják a hajszálakat, ezért könnyebben törnek. Egyes hajfestékek hatására pedig allergiás reakció és dermatitisz is kialakulhat a fejbőrön, ennek következtében pedig a hajhagymák is károsodnak.

Szokjunk le a dohányzásról

A cigaretta nem csak szívpanaszokat és rákot okoz, de a hajunk is rámehet a pöfékelésre. Az új kutatások szerint valószínűleg a hajhagymák vérellátását is ugyanúgy károsítja, ahogy a testen belül az ereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.