A tény új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet

Kopaszodás - Őssejt-rendellenesség okozza?

A gyakori kopaszodás gyökere egy újonnan beazonosított őssejt-defektusban rejtőzhet. A felfedezés új hajhullás elleni kezelésekhez vezethet.

2011.01.12 10:00medipress.hu

A kutatók rájöttek, hogy egy sejtműködési rendellenesség miatt működik rosszul a folyamat, melynek során a mirigy-őssejtek hajtermelő elődsejtekké alakulnak.

Ez a hiba okozza azandrogén alopéciát, vagyis azt a fajta genetikai hajhullást, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. A férfiak esetében ez ún. férfias kopaszodásban nyilvánul meg: a fejtetőn emelkedik a haj vonala, a hajszálak pedig elvékonyodnak.

Ez időként a hajzat teljes elvesztéséig fokozódik. A nőknél is elvékonyodnak a szálak, de ritkán kopaszodnak meg.

Az eredmények "sokkal több reménnyel kecsegtetnek, hogy a tar felületen újra dús üstök nőjön." - mondta el Dr. George Cotsarelis társszerző, aki a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának bőrgyógyászati osztályát vezeti.

"Korábban azt hittük, hogy az őssejtek pusztulása okozza a hajhullást, de rájöttünk, hogy életben maradnak, így lehetőség nyílik a kezelésre
." - tette hozzá a szakértő.

A tanulmányhoz a szerzők szöveteket gyűjtöttek kopasz és hajas fejbőrről egyaránt, 54 hajátültetésben résztvevő férfitól. A betegek 40-65 év közöttiek voltak.

Komplex elemzéssorozatok kiderítették, hogy a hajas és kopasz fejbőrszövet ugyanannyi őssejtet tartalmaz, melyből az elődsejtek alakulnak ki. A kopasz fejbőrben azonban nem volt megfelelő mennyiségű elődsejt, ami arra utal, hogy a mirigy-őssejtek normális viselkedése zavart szenved.

"A hajnövekedésért felelő mirigyek nem tűnnek el teljesen, de mikroszkopikus méretűre zsugorodnak, gyakorlatilag láthatatlanná válnak." - mondta Cotsarelis.

A legfontosabb és legmeglepőbb felfedezés az, hogy ugyanannyi őssejt található a kopasz fejbőrben is, mint a hajasban.

"Ez azt a kérdést vetette fel bennünk, hogy ha így van, akkor hol a haj?"
Rájöttek, hogy a dús hajért felelős elődsejtek fogyatkoznak meg, "mert az őssejteket valami leblokkolja, illetve képtelenek lesznek előállítani az elődsejteket."

A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent eredmények egy nap új kezelési módszerek kifejlesztését segíthetik a milliókat érintő kopaszság megszüntetésére.

"Most, hogy a problémát már beazonosítottuk, annyi a dolgunk, hogy megértsük, miként vehető rá az őssejt az elődsejtek termelésére." - mondta el Cotsarelis.

Vicki Kalabokes,
a Nemzeti Alopécia Alapítvány elnök-vezérigazgatója egyetért az állítással. "Még hosszú út vár ránk. Egész eddig azonban nem derült fény arra, hogy ez a fajta őssejt-defektus lehet a probléma. Ez új távlatokat nyithat a kutatásokban, hogy miként javítható ki ez a működészavar.""

A kezelésre azonban még várni kell.

"Évtizedekbe telhet, míg valami a laborból a klinikákra kerül. Eltart még egy jó ideig, mire megoldódik a kérdés." -
figyelmeztetett Cotsarelis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.